Upozorenje HGK

Hrvatska ide prema začelju EU: 'Ako se brzo ne pokrenemo, preteći će nas i Bugarska'

Bugarska je najslabije razvijena članica EU-a, ali njen razvoj brži je od hrvatskog
Sofija
 Profimedia, Eye Ubiquitous

Ako Hrvatska značajnije ne poradi na jačanju konkurentnosti svoga gospodarstva, u srednjem roku će je po stupnju razvoja preteći i Bugarska, pa ćemo ostati na samom začelju ljestvice EU-a, upozorava se u novoj analizi HGK.

"Bugarsko se gospodarstvo posljednjih osam godina ocjenjuje konkurentnijim od hrvatskoga te raste jednom od najdinamičnijih stopa među zemljama EU10 (nove tranzicijske članice EU-a), čime se zaostajanje za Hrvatskom kontinuirano smanjuje te 'prijeti' ostaviti Hrvatsku na samom začelju EU10, a time ujedno i EU28", ocjenjuje se u analizi HGK "Konkurentnost zemalja srednje i istočne Europe: osvrt na Bugarsku", u kojoj se daje usporedba hrvatskoga i bugarskoga gospodarstva.

Bugarska je, doduše, još uvijek najslabije razvijena članica EU-a, no njen razvoj posljednjih desetak godina osigurava joj brz napredak. Naime, bugarsko gospodarstvo od 2008. raste u prosjeku godišnje 1,9 posto, a iza nje je samo jedna godina recesije. U 2016. godini Bugarska je već dosegla 49 posto prosječnog razvoja EU-a te 70 posto prosjeka novih tranzicijskih članica Unije. S druge strane, iza Hrvatske je šest recesijskih godina, što je i najdublja recesija u Europi, dok je oporavak posljednjih godina razmjerno spor. I dok je Bugarska povećavala stupanj razvijenosti u odnosu na ostatak EU i nove članice, Hrvatska ga je od 2008. smanjivala.

"Zbog takvih odnosa dinamike rasta, Bugarska se od 2008. godine primakla prosjeku EU za šest, a prema procjenama za 2017. za sedam postotnih bodova, dok je Hrvatska pogoršala svoju poziciju za tri, a prema procjenama za 2017. za dva postotna boda", upozoravaju u HGK.

Bugarska danas, u odnosu na 2008. stvara 13,5 posto veći realni bruto domaći proizvod (BDP), a Hrvatska 4,1 posto manji, izračunali su u Komori. Kao razloge brzog napretka Bugarske i zaostajanja Hrvatske u HGK navode, prije svega, veću međunarodnu otvorenost bugarskoga gospodarstva od hrvatskoga i veći naglasak na razvoj industrije i izvoz roba, dok je u Hrvatskoj i dalje naglasak uglavnom na izvoz usluga, odnosno na turizam.

K tome, Bugarska bilježi brz rast na svjetskim ljestvicama konkurentnosti, što je posljedica provedbe reformi u toj zemlji.

"U odnosu na Hrvatsku, Bugarska ima najveću prednost u segmentu izdavanja građevinskih dozvola, gdje je bolje rangirana od Hrvatske za čak 75 mjesta", primjećuju u HGK analizirajući podatke iz Doing Business Svjetske banke.

Dodaju i kako bugarsko gospodarstvo pruža velike prilike hrvatskim izvoznicima i ulagačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:23