Eurostat objavio

Hrvatska i u srpnju među zemljama EU-a s najvećim rastom proizvođačkih cijena

Najveće povećanje zabilježeno je u Latviji, a slijede Slovačka i Hrvatska

Proizvodnja

 CROPIX

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i Europskoj uniji pale su u srpnju, sedmi mjesec zaredom, dok je Hrvatska zadržala mjesto u skupini zemalja s najsnažnijim rastom, pokazali su podaci Eurostata.

Izračunali su da su u eurozoni i EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile manje za 0,5, odnosno za 0,6 posto u odnosu na lipanj kada su na oba područja smanjene za 0,4 posto. Najviše su pale proizvođačke cijene intermedijarnih dobara: za 1,2 posto. Slijedi energetski sektor u kojem su skliznule za 0,9 posto u eurozoni i za jedan posto u EU. Proizvođačke cijene netrajnih potrošačkih dobara bile su gotovo nepromijenjene, a blago su porasle cijene kapitalnih dobara. Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u industriji pale su i u eurozoni i u EU za 0,4 posto.

Hrvatska uz Slovačku

Irska je u srpnju bilježila najizrazitiji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini za 8,1 posto. Slijede Nizozemska (2,1 posto) i Švedska (1,8 posto). Najveći rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježen je pak u Latviji, za 2,2 posto. Slijede Slovačka i Hrvatska gdje su bile za 1,7, što je 1,3 posto više nego u lipnju Srpanjski rast cijena u Hrvatskoj nadovezao se na isto postotno povećanje u lipnju, navodi Eurostat.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju pale za 7,6 posto u eurozoni i za 6,6 posto u EU. Daleko najveći pad cijena zabilježen je u energetskom sektoru, za 24,2 posto u eurozoni i za 21,5 posto u EU. U lipnju su pak bile pale za 16,4 odnosno 14 posto. Zamjetno su pale i proizvođačke cijene u sektoru intermedijarnih dobara, za četiri posto u eurozoni te za 3,9 posto u EU. S druge strane, najviše su porasle cijene u sektoru netrajnih potrošačkih dobara, za 7,6 posto na oba područja. Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u eurozoni i EU više za 1,6 posto nego u srpnju prošle godine.

Skuplja osmorka

Najviše su u srpnju i na godišnjoj razini pale cijene industrijskih proizvoda u Irskoj, za 39,5 posto. Slijede Bugarska i Italija s padom od 18,1, odnosno 13,8 posto. Najviše su ponovno porasle u Mađarskoj, za 18,8 posto. Slijede Slovačka sa 17,8-postotnim rastom i Slovenija gdje su uvećane za 6,8 posto.
U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju bile više za 3,6 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U lipnju uvećane su za 4,2 posto. Samo osam zemalja bilježilo je rast cijena na godišnjoj razini, pokazuje izvješće Eurostata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:03