Sastanak

Hrvatska i njemačka ministrica poljoprivrede razgovarale o tri važne točke

Na razini EU-a treba razmisliti o tome na koji način ekološke standarde spojiti sa Zelenim planom
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sastala se s njemačkom ministricom za hranu i poljoprivredu, Juliom Klöckner
 Darko Tomas / CROPIX

Hrvatska i njemačka ministrica poljoprivrede Marija Vučković i Julia Klöckner, u petak su održale sastanak u Ministarstvu poljoprivrede na kojem su se složile da treba poticati poljoprivredu i smanjiti birokraciju.

„Tri su točke o kojima smo se usuglasile. Prvo, poticanje poljoprivrednika koje treba opskrbiti odgovarajućim financijskim sredstvima. Drugo, poticanje poljoprivrede u njezinoj cijeloj širini, što znači da i mladim poljoprivrednicima treba pružiti priliku. Treće, visoke ambicije u pogledu zaštite okoliša i klime možemo ostvariti tako da se više usmjerimo na rezultate, a manje na procese, odnosno smanjenjem birokracije na tom putu”, rekla je njemačka ministrica za hranu i poljoprivredu Julia Klöckner.

Klöckner je kazala kako se na razini EU-a treba razmisliti o tome na koji način ekološke standarde spojiti sa Zelenim planom (Green Dealom).

Dodala je kako treba pronaći način poticanja mladih poljoprivrednika i jačanja uloge proizvođača u opskrbnom lancu.

Istaknula je kako će se Njemačka na predstojećem predsjedanju Vijećem EU-a fokusirati na dobrobit životinja „kako bi i potrošači mogli prepoznati one proizvođače koji vode brigu o dobrobiti životinja”.

Zagreb, 060320.
Ulica Grada Vukovara 78.
Ministrica poljoproivrede Marija Vuckovic sastala se s njemackom ministricom za hranu i poljoprivredu, Juliom Klockner, a nakon susreta odrzale su konferenciju za medije.
Na fotografiji: Julija Klockner.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Marija Vučković

„Danas smo imali priliku razmijeniti mišljenja, istaknuti bitna, pa i otvorena pitanja u vezi s reformskim paketom Zajedničke poljoprivredne politike koji se odnosi na buduće nacionalne strateške programe, planove, zajedničku organizaciju tržišta te praćenje, kontrolu i izvještavanje provođenja programa kroz takozvanu financijsku regulativu”, rekla je hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Zagreb, 060320.
Ulica Grada Vukovara 78.
Ministrica poljoproivrede Marija Vuckovic sastala se s njemackom ministricom za hranu i poljoprivredu, Juliom Klockner, a nakon susreta odrzale su konferenciju za medije.
Na fotografiji: Marija Vuckovic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Marija Vučković i Julia Klöckner

Dodala je kako su razgovarale i o ribarstvu i akvakulturi.

Vučković je rekla kako su razgovarale i o donošenju uredbe o prijelaznim pravilima koja će s obzirom na kašnjenje dogovora oko višegodišnjeg financijskog okvira osigurati neometano financiranje hrvatskih, njemačkih, svih poljoprivrednika EU-a u 2021. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 06:28