ARBITRAŽA NA POMOLU

Hrvatska elektroprivreda razmatra međunarodnu arbitražu protiv BiH zbog ulaganja u elektranu Gacko

Na temelju ulaganja u termoelektranu Gacko HEP-u je isporučivana struja iz Gackog do 1992.

U HEP-u još nisu odustali od mirnog rješenja spora s BiH

 Goran Mehkek/Cropix

Iako su mediji u Bosni i Hercegovini posljednjih dana spekulirali da je Hrvatsku elektroprivredu izdalo strpljenje u pregovorima s vlastima BiH o nadoknadi za ulaganja u termoelektranu Gacko u vrijednosti, prema istim izvorima, oko 100 milijuna eura i da sada slijedi pokretanje međunarodne arbitraže, u HEP-u smo jučer doznali da se još pregovara.
- HEP je 2017. godine Vijeću ministara BiH uputio zahtjev za mirnim rješenjem spora, što je preduvjet za pokretanje međunarodne arbitraže koja bi se vodila prema pravilima Europske energetske povelje, čije su potpisnice BiH i Hrvatska. Pravobranilaštvo BiH tri je puta od HEP-a tražilo produljenje roka za očitovanje te HEP do danas nije dobio konkretan odgovor na zahtjev za mirno rješenje spora, odnosno konkretni prijedlog eventualne nagodbe - poručeno nam je iz HEP-a. Na pitanja je li bosanskohercegovačka strana prekoračila sve rokove za spomenuti odgovor i koliko HEP potražuje od Termoelektrane Gacko, iz HEP-u kažu da "ne mogu iznositi više detalja s obzirom na to da je postupak u vezi s ulaganjima HEP-a u TE Gacko u tijeku".
U državnoj elektroprivredi su nam potvrdili da se njihova potraživanja odnose na ulaganja u termoelektranu Gacko iz osamdesetih godina prošlog stoljeća te da je Hrvatskoj na osnovi tih ulaganja iz Gackog isporučivana struja između 1987. i 1992. Do prekida isporuke došlo je zbog rata, ali, kako su nas upozorili iz HEP-a, i zbog odluke Republike Srpske (RS) o nacionalizaciji termoelektrane Gacko.
Najnovija nagađanja da će HEP svoja prava u Gackom zaštititi u međunarodnoj arbitraži potaknuo je uspjeh slovenske državne elektroprivrede u traženju naknade za predratna ulaganja u energetski kompleks Ugljevik, također u RS-u, čiji predstavnici, podsjetimo, sjede u Vijeću ministara BiH. U Sloveniju su u veljači ove godine počeli pritjecati prvi kilovatsati električne energije iz Ugljevika nakon višegodišnjih pregovora i provedene arbitraže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:00