rezultat postupne evolucije

Hrvatska elektroprivreda ponovno ima investicijski kreditni rejting

U izvješću agencije S&P navodi se da rast rejtinga odražava uspješnost HEP-a u pogledu čvrstih kreditnih pokazatelja u okolnostima promjenjivih hidroloških uvjeta i cijena energenata
Frane Barbarić
 Damjan Tadic/Cropix

Rejting agencija Standard&Poor’s (S&P) podigla je ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede (HEP) s BB+ na BBB-, tako da je ocjena rejtinga izjednačena s ocjenom kreditnog rejtinga Republike Hrvatske te je prvi put nakon 2009. vraćena na investicijsku razinu, priopćili su u srijedu iz HEP-a.

U izvješću agencije navodi se da rast rejtinga odražava uspješnost HEP-a u pogledu čvrstih kreditnih pokazatelja u okolnostima promjenjivih hidroloških uvjeta i cijena energenata, ističe se u priopćenju.

Prema analitičarima agencije S&P, to je rezultat postupne evolucije HEP-a prema tržišno orijentiranoj tvrtki s fleksibilnijom strukturom troškova. Agencija također navodi da HEP pokazuje kako je u odnosu na stanje zabilježeno u prethodnoj ocjeni sposoban učinkovitije i sve robusnije upravljati izloženošću cijenama energenata i nižom implicitnom volatilnošću. Ostvareni vrlo dobri rezultati dokaz su zalaganja tvrtke za zadržavanje financijske snage, zaključuje se u izvješću.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić ističe kako su kompaniji koju vodi s velikim zadovoljstvom primili najnovije izvješće agencije Standard&Poor’s kojim je Hrvatska elektroprivreda vraćena u globalno društvo kompanija s investicijskim kreditnim rejtingom.

image
HEP

"Ovime su prepoznati naši kontinuirani napori na poboljšanju upravljanja rizicima i ukupnim financijskim položajem i to u zahtjevnim okolnostima pandemije koronavirusa", naveo je Barbarić.

Podsjetio je da je HEP, zahvaljujući vrlo dobrim poslovnim rezultatima u 2020. godini, početkom rujna u državni proračun uplatio dio dobiti u iznosu od 840,6 milijuna kuna, te da je nastavio uspješno poslovati i u ovoj godini, jer je u prvih šest mjeseci ostvario konsolidiranu neto dobit od 1,25 milijardi kuna, što je 291 milijun kuna više u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

"Investicijski kreditni rejting dat će nam vjetar u leđa kad je riječ o realizaciji naših ambicioznih investicijskih planova u idućem razdoblju fokusiranih na ostvarenje obnovljivog niskougljičnog scenarija razvoja i pružanje potpore Vladi RH u aktivnostima koje provodi s ciljem oporavka i rasta hrvatskog gospodarstva”, zaključio je prvi čovjek HEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 18:53