Veće cijene i potražnja

Hrvatska druga u EU po rastu hektara ekopoljoprivrede

Od početka 2000-ih do danas, broj poljoprivredika koji proizvode organski se sa samo 12 povećao na 6024

Berba butternut tikvi (ilustracija)

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix
Od početka 2000-ih do danas, broj poljoprivredika koji proizvode organski se sa samo 12 povećao na 6024

Ekološki proizvedena hrana na sve je većoj cijeni, a to su prepoznali i domaći poljoprivrednici. U devet se godina površina na kojoj se bez pesticida, gnojiva i antibiotika uzgajaju voće, povrće, žitarice ili stoka povećala za gotovo četiri puta. Tako je Hrvatska druga najbolja u Europskoj uniji po povećanju broja hektara na kojima se namirnice proizvode na ekološki način - 2012. ta se površina protezala na 31.900 hektara, a 2021. je dosegnula 121.924 hektara. Podaci Eurostata pokazuju da je od nas bolji samo Portugal, čije je povećanje bilo 0,6 postotnih poena veće (282,8 u odnosu na 282,2 posto).

Kada se pogleda dalje u prošlost, promjena je još izraženija. Početkom dvijetisućitih je, prema podacima Instituta za istraživanje organske proizvodnje, kod nas bilo samo 12 po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. studeni 2025 19:39