isplativo ulaganje

Hrvatska dobiva prvi filmski studio vrijedan pola milijarde kuna

Na svaku kunu uloženu u filmsku industriju Hrvatskoj se, pokazala je studija, vrati više od 11 kn
Game of Thrones screens

U iduće dvije godine Hrvatska bi trebala dobiti svoj prvi filmski studio. Krovna državna filmska organizacija HAVC predstavila je u četvrtak inicijativu po kojoj bi do ljeta iduće godine započela gradnja prvog filmskog studija u modernoj Hrvatskoj, za koji tvrdi da bi u funkciji bio već 2022.

Prethodno je u Hrvatskoj, i to za vrijeme bivše države, postojao filmski studio, onaj Jadran filma u Zagrebu, ali je propao. Novi filmski studio raspolagao bi s četiri do šest hala sa setovima za snimanja, urede za potrebe filmske industrije, prostore za radionice, garderobu, popratne sadržaje i parkiralište, a prostirao bi se na 2400 do 2800 četvornih metara.

Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a, kaže da bi investicija bila teška oko pola milijarde kuna (60 i 80 mil. eura), a ne bi ga financirala država.

image
Snimanje serije Game of Thrones na Dubrovačkim zidinama
Tonci Plazibat/Cropix

"Interes za ovu investiciju pokazali su privatni ulagači iz Europe, neki od njih su već kontaktirali i neke jedinice lokalne samouprave o potencijalnim lokacijama, kojih je nekoliko, te oni smatraju da je ovo ulaganje isplativo", kaže Marcich.

I dok nije htio o ulagačima, istaknuo je da prvih korisnika ne manjka, primjerice, Netflix. Jonathan Olsberg, izvršni predsjednik tvrtke Olsberg, koja je napravila Studiju izvedivosti projekta novog studijskog kompleksa u Hrvatskoj, kaže da ne bi trebali gubiti vrijeme jer potencijal za takav studio imaju sve države u regiji.

Marcich kaže da, iako država ne bi bila ulagač, Vlada bi trebala poduprijeti projekt da investitori mogu računati da će moći povući sredstva EU. "Na svaku kunu uloženu u filmsku industriju Hrvatskoj se vrati više od 11 kuna, a samo to što se u Dubrovniku snimala 'Igra prijestolja' godišnje je turizmu donijelo dvije do tri milijarde kuna prihoda", zaključuje Marcich.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:19