Koliko i kako se radilo

Hrvati su se dan poslije pojavili na poslu, ali samo kako bi s kolegama komentirali tekmu

"Rezultati naše reprezentacije pomažu nam da zabvoravimo na probleme", kažu psiholozi
 Vojko Bašić / CROPIX

Iako pozitivni uspjesi naše reprezentacije pune džepove hrvatskih ugostitelja i trgovaca, nogometna euforija ima negativan utjecaj na produktivnost radnika, smatraju psiholozi.

Hrvati se jesu pojavili na svom radnom mjestu, za razliku od pet milijuna Engleza nakon utakmice s Kolumbijom, ali njihov fokus je daleko od rada.

- Od svih aspekata posla Hrvati najviše zadovoljstva pronalaze u socijalnim odnosima na poslu, što potvrđuju istraživanja. Stoga su motiviraniji doći na posao čak i dan poslije utakmice kako bi je mogli prokomentirati s kolegama i produljiti doživljenu euforiju – objasnio nam je psiholog Mitja Ružojčić.

S njim se slaže i Katarina Sokić, psihologinja i profesorica na poslovnom učilištu Effectus. Naime, kako nam je rekla, Hrvati i dalje analiziraju polufinalnu utakmicu te prognoziraju rezultat finala, a zbog slavlja mnogi, iako dođu na posao, kasne.

Osim toga, usprkos smanjenoj radnoj produktivnosti, “rezultati naše reprezentacije dovode do pozitivnih osjećaja i omogućuju nam da barem na neko vrijeme zaboravimo na probleme na poslu te mogu dovesti do veće energičnosti i angažiranosti”, smatra Ružojčić.

- Neodustajanje i borbenost naših nogometaša mogla bi se pozitivno odraziti na radnike nakon završetka nogometnog ludila jer su ljudi sada vidjeli koliko se daleko može dogurati ako se osoba potrudi - nada se Maja Marković Mileusnić, stručnjakinja iz područja ljudskih resursa i profesorica na Veleučilištu VERN'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:40