Podaci DZS-a

Hrvati su lani na putovanja potrošili 8,7 mld. kn: Evo gdje su i zašto najčešće odlazili

Bar na jednom privatnom putovanju do tri noćenja lani je bilo 958,8 tisuća hrvatskih građana HRVATI SU LANI NA VIŠEDNEVNA PUTOVANJA UKUPNO POTROŠILI 8,7 MILIJARDI KUNA Naši građani najviše su odsjedali kod rodbine, a evo gdje su i zašto nejčešće putovali...
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Na barem jednom privatnom višednevnom putovanju prošle godine je bilo 1,7 milijuna ili 46,5 posto hrvatskih građana u dobi od 15 i više godina, pri čemu su ukupno potrošili 8,7 milijardi kuna, od čega 3,9 milijardi kuna u Hrvatskoj, a 4,8 milijardi kuna u inozemstvu, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o istraživanju DZS-a o turističkoj aktivnosti stanovništva RH, za što su podaci prikupljeni putem telefonskih intervjua na reprezentativnom uzorku od ukupno 22 tisuće stanovnika u dobi od 15 i više godina. Podaci pokazuju i da lani na privatna višednevna putovanja nije putovalo 1,9 milijuna ili 53,5 posto stanovništva u dobi od 15 i više godina. Njih 51 posto to je objasnilo nedostatkom financijskih sredstava, 28,4 posto bilo je spriječeno zdravstvenim razlozima, a 17,7 posto to objašnjava nedostatkom slobodnog vremena zbog obiteljskih obveza.

Bar na jednom privatnom putovanju do tri noćenja lani je bilo 958,8 tisuća hrvatskih građana, a s četiri i više noćenja njih 1,3 milijuna. Podaci DZS-a pokazuju da se u privatno najviše u inozemstvo putovalo u Bosnu i Hercegovinu, potom u Njemačku, Sloveniju, Italiju i Austriju. Najčešći motivi odlaska na privatno višednevno putovanje su odmor na moru te posjet rodbini i prijateljima.

Na privatnim višednevnim putovanjima ostvareno je ukupno 24,7 milijuna noćenja, od čega 16,1 milijun u Hrvatskoj te 8,7 milijuna u inozemstvo. Prema vrsti smještaja, najviše noćenja ostvareno je u nekomercijalnim smještajnim objektima (16,2 milijuna noćenja ili 65,6 posto), od čega kod rodbine i prijatelja 9,9 milijuna noćenja, a u vlastitim kućama i stanovima za odmor 6 milijuna noćenja.

Prosječni izdaci po privatnom višednevnom putovanju u Hrvatskoj iznosili su 1.395 kuna, a na putovanjima u inozemstvo 3.076 kuna.

Istraživanje DZS pokazuje da su domaći ljudi poslovno lani više putovali u inozemstvo nego po Hrvatskoj, odnosno na bar jednome poslovnom višednevnom putovanju bilo je 299 tisuća osoba u dobi od 15 i više godina, koji su ostvarili ukupno 923 tisuće poslovnih putovanja, od čega 424 tisuće u Hrvatskoj, a 499 tisuća u inozemstvo.

Jednodnevnih putovanja bilo je pak 5,9 milijuna, od čega većina ili 4,9 milijun privatnih, a milijun poslovnih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 06:58