GENIJALNA IDEJA

Hrle joj gosti iz 50 zemalja, a sve jer je jednog dana shvatila što se ljudima ustvari jede: ‘Suprug? On je Katica za sve!‘

Katarina Šimić Majnarić (39), diplomirana ekonomistica, preko noći je postala domaćica u OPG-u

Katarina Šimić Majnarić sa suprugom Danijelom na farmi.

 Robert Fajt/Cropix

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu, koji će predstavljati Hrvatsku na izboru za najboljeg europskog poljoprivrednika, ušao je u završnu fazu.

Stručni ocjenjivački sud odabrao je 20 najboljih. Ovo su njihove priče


Nekako je uobičajeno da, vodeći se filozofijom "putovanja namirnica od polja do stola", poljoprivrednici nadograđujući svoje djelatnosti uplivaju u turističke i ugostiteljske vode.

U Gospiću imamo obitelj koja je zaplivala u obrnutom smjeru - imali su vlastiti restoran u središtu Gospića pa su postali poljoprivrednici, a restoran pretvorili u izletište zato što su gosti tražili - domaće.

Katarina Šimić Majnarić (39), diplomirana ekonomistica i specijalistica menadžmenta, tako je preko noći postala domaćica u OPG-u, a Katarinin suprug Danijel od kuhara u njihovom restoranu postao je "Katica za sve", stočar, ratar, sakupljač velebitskog bilja i kućni majstor. Dvoje dječice, David (7) i Klara (5), još su premali da bi aktivno sudjelovali u poslovima, ali dovoljno veliki za status nasljednika.

image

Na fotografiji: Katarina Šimić Majnarić sa suprugom Danijelom

Robert Fajt/Cropix

Gosti iz 50 zemalja svijeta

Njihovo Izletište Travel u Smiljanskoj ulici u središtu Gospića, točno nasuprot gospićke tržnice, ujedno je i Katarinina rodna kuća. Vraćamo se dvije generacije unatrag, kada su se ovdje iz Pazarišta doselili Katarinina baka i djed.

Kako je baka Marija rano ostala udovica sa sedmero djece koje je trebalo prehraniti, odlučila je u kući spravljati jednostavna jela, ponajviše grah, za putnike namjernike na gospićku tržnicu, gdje je i sama prodavala vlastito povrće. Katarinin otac Pajo maštao je da jednog dana u poslovnom prostoru otvori restoran. Počeo ga je uređivati, ali snove nikada nije ostvario. No, Katarina i Danijel odlučili su napraviti taj ključni korak 2016. godine otvorivši bistro.

image

Katarina Šimić Majnarić uzgaja povrće i janjce kraj Gospica, a na izletištu u središtu grada od toga spravlja domaće specijalitete

Robert Fajt/Cropix

- Na meniju smo imali klasičnu restoransku ponudu, ali uvijek smo nastojali nuditi i neke domaće specijalitete. Kroz godine smo uvidjeli da nam gosti zapravo žele to domaće, primjerice običnu junetinu s palentom, koja je bila hit. To nas je ponukalo da u potpunosti okrenemo svoju filozofiju poslovanja. Umjesto poduzeća, otvorili smo OPG, restoran je postao izletište, a ponuda se svela na domaća jela s namirnicama koje smo počeli sami proizvoditi - objašnjava nam domaćica Katarina Šimić Majnarić.

image
Robert Fajt/Cropix

Možda ćete se začuditi kako to da njihovi gosti dolaze iz čak 50 zemalja svijeta, ali računajte da se nalaze samo osam kilometara od izuzetno posjećene rodne kuće Nikole Tesle u Smiljanu, četrdesetak je minuta vožnje do mora, nedaleko je Pećinski park Grabovača, a daleko nisu ni Plitvička jezera, a onda i možda ključna stvar - Lika više nije samo tranzitna regija na putu do mora, već i ozbiljna turistička i gastronomska destinacija. Majnarići su dobar primjer kako dobro se može razviti obiteljski posao kada se osluškuju tržište i potrebe gosta.

Trampa u Dalmaciji

Što se, dakle, u te četiri godine njihovog poslovnog, pa i životnog zaokreta dogodilo?

- Mi smo zapravo pokrenuli kotač unatrag i vratili se jednostavnim jelima moje bake spravljenima na moderniji način - kaže Katarina.

- Problem ličke hrane je što je ona uglavnom zimska, pa ju je teško ukomponirati u ljetne mjesece, ali snalazimo se vlastitim inovacijama. Nadogradili smo ponudu domaćom pastrvom s Gacke za koju ne koristimo češnjak, nego medvjeđi luk koji beremo u danima poslije Uskrsa, kao i dosta svojih prerada koje spravljamo u zimskim mjesecima, kada je kuhinja u našem izletištu zatvorena. Odlučili smo raditi samo sezonu, od 1. lipnja do 3. listopada, zaključno s manifestacijom Jesen u Lici, a ostatak godine radimo na poljoprivrednom imanju - dodaje suprug Danijel.

image

Na fotografiji: izletište Travel u Gospiću

Robert Fajt/Cropix

A to poljoprivredno imanje je Katarinina djedovina koja je do prije četiri godine bila šikara. Pretvorili su je u polja, nešto zemlje dokupili, pa sada na njoj uzgajaju oko osam tona krumpira godišnje i razno povrće kojim opskrbljuju vlastitu kuhinju, a višak proizvoda prodaju stalnim kupcima na moru. Danijel se tada od kuhara, preko poljoprivrednika, transformira u dostavljača i trgovca.

U Dalmaciji, kaže, dio proizvoda ne prodaje, već se s tamošnjim vlasnicima OPG-a mijenja - on njima da vreću krumpira od 30 kilograma, oni njemu pet litara maslinova ulja. Ili, recimo, za odličan pekmez dobije svježe dalmatinske limune. U ovakvim trampama nema nezadovoljnih domaćina, a svakako su na profitu Danijelovi i Katarinini gosti, koji mogu uživati u domaćim namirnicama.

Polja u nekoliko kilometara udaljenoj Žabici dobila su nedavno i prve stanare - malo stado ličke pramenke, zbog janjetine, ali prvenstveno zbog domaćeg gnojiva koje će značajno unaprijediti kakvoću njihove zemlje te dati na značaju plodoredu. Ovo stado, međutim, Majnarićima je dalo novu ideju, sada farmu žele proširiti i drugim životinjama.

Edukacijska farma

- Mi ne želimo biti farmeri u klasičnom smislu, jer za to nemamo kapacitet, ali voljeli bismo imati i kokoši i patke, možda koju kozu, po dva magarca i naše ličke buše, ne kako bismo obogatili jelovnik, nego kako bismo još bolje prezentirali gospodarstvo i Liku - ističe Danijel, koji je već izbetonirao temelje za dva nova objekta, jedan bi trebao biti sjenica koja bi mogla primiti pedesetak ljudi.

image

Izletište Travel u Gospiću

Robert Fajt/Cropix

- Ljudi nas pitaju: ‘A što mi ovdje još možemo vidjeti?‘. Ideja je da napravimo malu edukacijsku farmu, da djeca imaju gdje uživo vidjeti kako izgleda krava, koje ptice im pjevaju na grani, kako živjeti održivo i u skladu s prirodom, naprosto da omogućimo ljudima da zastanu i pogledaju kako je čaroban svijet oko njih dok te najljepše stvari svi skupa preskačemo u svakodnevnoj jurnjavi - navodi Katarina Šimić Majnarić.

Kada se njihov silan trud prenese na jelovnik, on izgleda ovako: dnevna juha ličkog tanjura, hrskavi brusketi s paštetom od dimljene pastrve s kremom od maslina, frkanci s pršutom, rajčicom i gljivama na pestu od medvjeđeg luka s naribanim sirom, domaća palenta zapečena na žaru s naribanim ovčjim sirom uz domaću basu, specijalitet kuće je marinirana junetina u crnom vinu s gljivama i divljom šljivom uz domaću kremastu palentu aromatiziranu velebitskim travama, buša iz rola s krumpirom i povrćem, pileći zabatak mariniran na velebitskom medu i majčinoj dušici na kremi od povrća. I tako dalje.


Osobna karta

Ime i prezime: Katarina Šimić Majnarić

Dob: 39 godina

Mjesto: Gospić

Zanimanje: diplomirana ekonomistica, domaćica u OPG-u

Površina: 3 ha

Proizvodnja: krumpir i ostalo povrće, ovca lička pramenka

Poslovni moto: Vjeruj da možeš i već si na pola puta!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
29. travanj 2025 13:58