Fortenova refinancira roll-up

HPS Investment Partners i VTB daju kredit od 1,2 milijarde eura uz kamatu od 8,3 posto

Udio VTB-a u kreditu iznosi 400 milijuna eura
Fabris Peruško i Irena Weber
 Damir Krajac / CROPIX

Fortenova grupa je dogovorila refinanciranje roll-up kredita vrijednog 1,06 milijardi eura, i to tako što će izdati četverogodišnju obveznicu u iznosu do 1,2 milijarde eura uz kamatu od 7,3 posto, plus EURIBOR uz donju granicu od jedan posto. To znači da je osnovna kamata 8,3 posto, a kredit će dati HPS Investment Partners uz sudjelovanje VTB banke. Neslužbene informacije govore kako je udio ruske VTB banke u tom financiranju 400 milijuna eura i tako su se potvrdile prethodne informacije kako će te institucije refinancirati roll-up kredit.

"Upravni odbor Fortenova grupe d.d. dao je odobrenje i uputu izvršnim direktorima društva da Glavnoj skupštini, te u konačnici imateljima depozitarnih potvrda Fortenova grupe, predlože odobrenje refinanciranja Ugovora o zajmu s prednosti namirenja (“SPFA”) Fortenova grupe d.d. od 8. lipnja 2017. godine, koje predvodi HPS Investment Partners uz sudjelovanje VTB banke. Po dobivanju finalnih odobrenja, Fortenova grupa će izdati četverogodišnju obveznicu u iznosu do 1,2 milijarde eura uz kamatu od 7,3 posto, plus EURIBOR uz donju granicu od jedan posto", navodi se u danas objavljenom službenom priopćenju Fortenova grupe, te se dodaje kako su izvršni direktori Fortenova grupe sazvali Glavnu skupštinu društva, a Uprava STAK-a sazvala je skupštinu imatelja depozitarnih potvrda radi glasanja o odobrenju Fortenova grupi za provedbu aranžmana refinanciranja. Elektroničko glasanje imatelja depozitarnih potvrda završava u četvrtak, 25. srpnja, a Glavna skupština će se održati 26. srpnja 2019. godine, dok je za odobrenje transakcije refinanciranja potrebna je dvotrećinska većina glasova imatelja depozitarnih potvrda.

“Posebno sam ponosan na činjenicu da smo kroz pregovore postigli mogućnost refinanciranja u iznosu do 1,2 milijarde eura na otvorenom tržištu, koje će biti dostupno od strane ugledne financijske institucije koja nema nikakvih ranijih veza s našom kompanijom. Činjenica da refinanciranje SPFA-e nismo morali tražiti od svojih vlasnika i sadašnjih vjerovnika dokazuje da je naše poslovanje održivo i da ima dobru perspektivu, koja je prepoznata od strane HPS Investment Partnersa. Sudjelovanje VTB banke, po odobrenju njihovog kreditnog odbora, jednog od naših vlasnika, te dosadašnjeg kreditora kompanije, u ovom financiranju jasno pokazuje da oni koji dobro poznaju naše poslovanje vjeruju u budućnost kompanije i na tome im zahvaljujem ”, ustvrdio je tim povodom Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe d.d. “Vjerujem da će većina imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe prepoznati da nam ovo financiranje osigurava srednjoročnu financijsku stabilnost pod prihvatljivim uvjetima, koji se s vremenom mogu i poboljšati, te imatelje depozitarnih potvrda pozivam da glasaju za odobrenje refinanciranja”, dodao je Peruško.

Inače, sadašnja osnovna kamata na roll-up kredit iznosi 13 posto, a efektivna 14 posto, te bi se u rujnu osnovna kamata popela na 14 posto, a efektivna na oko 17 posto. Dakle, ovim refinanciranjem je uprava Fortenove (tvrtke koja je naslijedila Agrokor) značajno smanjila troškove otplate kredita, za oko 30 milijuna eura na godišnjoj razini, ali je jasno kako će u idućim godinama morati doći do još kvalitetnijeg refinanciranja, jer i novi uvjeti jako opterećuju poslovanje tvrtke. No, da nije dogovoreno ovo refinanciranje roll-up kredita, u rujnu bi Fortenova grupa vjerojatno morala ući u još jednu rundu dužničko-vlasničkih preslagivanja.

U priopćenju se navodi i kako je, na temu polugodišnjih rezultata Fortenova grupe d.d., na sjednici Upravnog odbora izneseno da je procijenjeni prihod ključnih operativnih društava Grupe za prvu polovinu 2019. godine dosegao iznos od 1,53 milijarde eura ili 11,3 milijarde kuna, premašivši prošlogodišnji prihod u prvoj polovini godine za više od dva posto. Istovremeno, procijenjena dobit iz operativnog poslovanja (EBITDA) ključnih operativnih kompanija Fortenova grupe veća je od 101 milijun eura, odnosno 750 milijuna kuna, što je za pet posto više od prošlogodišnje polugodišnje dobiti iz operativnog poslovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:09