Uputili zahtjev

HPK traži hitne interventne mjere pomoći za stočare: Cijene su ispod granice isplativosti

Iz HPK napominju i kako je za pomoć sektoru potreban horizontalan pristup
Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK)
 Bruno Konjević / CROPIX

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) uputila je zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za hitnim mjerama pomoći za stočare, među kojima je i isplata 60 milijuna kuna do kraja godine, izvijestili su u ponedjeljak predstavnici HPK na konferenciji za novinare.

Zbog otežanih uvjeta trženja tovne junadi i mesa i na domaćem i na izvoznim tržištima te cijena koje su se spustile ispod granice isplativosti proizvodnje, hrvatski proizvođači tovne junadi okupljeni u HPK, traže od resornog ministarstva hitne interventne mjere, kazali su.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović istaknuo je kako uz problem nemogućnosti trženja zbog niskih cijena u okruženju, na poremećaj na tržištu utječu i sigurnosni problemi u Libanonu, jednom od najvećih tržišta za tovnu junad iz Hrvatske, čime je ta proizvodnja dodatno ugrožena.

Iz HPK napominju i kako je za pomoć sektoru potreban horizontalan pristup jer su u problemu svi posjednici junadi namijenjene za klanje ili izvoz žive stoke, bez obzira bave li se samo tovom ili proizvode utovljenu junad kroz sustav krava-tele, kao i proizvođači mlijeka koji svoju telad tove do junadi.

Sadašnja situacija u sektoru je dugoročno neodrživa i kao posljedicu bi mogla imati daljnje urušavanje sektora, upozoravaju iz HPK-a.

Ističu kako im je svaki proizvođač bitan te traže potporu za sve posjednike tovne junadi i teladi, a koji su prijavili tov kroz zahtjev za potporu.

Prihvatljiva grla za potporu bila bi sva grla do starosti od 24 mjeseca, a koja su se nalazila na gospodarstvu na dan 31. listopada, osim ženskih grla mliječnih pasmina.

"Ukupni iznos bi bio 60 milijuna kuna do kraja godine, uz moguću intervenciju i kroz 2020. i 2021 godinu", kazao je Jakopović napominjući da bi ovom mjerom bilo obuhvaćeno oko 12.200 gospodarstava.

Predstavnici HPK su također istaknuli i kako su proizvođači tovne junadi i teladi u situaciji da ne znaju u kojem smjeru ići - povećati proizvodnju ili krenuti u neku drugu priču.

Upozorili su i na problem odlaska ljudi iz ruralnih prostora, posebice mladih. Ukoliko se nešto ne napravi, mladi će još više odlaziti, a hrvatska polja, koja su i sada najzapuštenija u Europi, biti će još zapuštenija, istaknuli su.

Osvrnuvši se na nedavno objavljene podatke o blagdanskoj potrošnji, pozvali su potrošače da kupuju meso domaćih proizvođača.

Najavili su i kako će u četvrtak, 5. prosinca, u sklopu u sklopu sajma Croagro, međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije, HPK obilježiti svoju desetogodišnjicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:09