Obnova

HPD Kozjak uz pomoć Grada i CEMEX-a uređuje Planinarski dom Putalj

Ovaj planinarski dom je jedna od najvećih u Dalmaciji, a CEMEX je već pomogao u izradi projekta sanacije
Predstavnici doma, Grada i CEMEX-a
 CEMEX

Hrvatsko planinarsko društvo Kozjak organiziralo je akciju čišćenja i pripreme staza do Planinarskog doma Putalj. Raščišćene staze osigurat će pristup strojevima koji će pomoći u sanaciji potpornih zidova doma kako bi on mogao sigurno ugostiti planinare i turiste. Partneri HPD-a Kozjak u ovom projektu su Grad Kaštela i CEMEX Hrvatska. Ovaj planinarski dom je jedna od najvećih u Dalmaciji, a CEMEX je već pomogao u izradi projekta sanacije zida te se uključio raščišćavanje nepristupačnog teren za prolazak malih građevinskih strojeva koji biti potrebni za rad na osiguranju potpornih zidova doma. Volonterskim radom menadžmenta i zaposlenika tvrtke u suradnji s DVD-om Mladost ispilana su stabla i raslinje na pažljivo određenom dijelu puta, te se potom čistilo teren od grana i trupaca. Ukupna vrijednost svih radova na sanaciji koje su osigurali Grad Kaštela i CEMEX iznosi 380.000 kuna.

- U ovom smo projektu od početka jer nam je jako stalo do toga da se očuva planinarska tradicija Kozjaka i ovaj dom, ne samo za turiste nego i za sve Kaštelane i posjetitelje iz okolnih gradova. Pomažemo u razradi projekta, a uključit ćemo se i u sam postupak sanacije potpornog zida kako bismo osigurali da dom Putalj još dugo ostane omiljeno izletište Kozjaka - izjavio je ovom prilikom direktor CEMEX-a Velimir Vilović.

Marija Pelivan, pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove, kazala je da je Planinarski dom na Kozjaku važan je dio turističke ponude, ali i bitan element kvalitete života našega grada. Stoga nam je posebno što smo u partnerskoj suradnji mogli pomoći da se obnovi i zaštiti kao vrijedno dobro. Grad Kaštela je za potrebe ovog projekta izdvojio oko 100.000 kuna“.

HPD Kozjak ove je godine u travnju proslavilo 70 godina djelovanja. Među brojnim aktivnostima društva najzahtjevnija je upravo izgradnja i održavanje Planinarskog doma Putalj. Izgrađen je šezdesetih godina prošlog stoljeća i nadograđen sedamdesetih, a početkom novog tisućljeća renoviran te 2015. godine proglašen najljepšim planinarskim domom u Hrvatskoj. Svakodnevno je okupljalište brojnih građana Kaštela i okolice, kao i stranih planinara i turista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:36