krediti

HPB otišao korak dalje: prepolovio je kamatnu stopu na gotovinske kredite

Dok stambeni krediti ubrzano rastu, interes za gotovince snažno pada. Kamatne stope na gotovinske kredite još su visoke, oko 7%
 Matija Djanjesic/Cropix

Posljednji krug prijava za subvencionirane kredite APN-a donio je pojačano natjecanje banaka "povoljnim uvjetima", a malo su snižene i efektivne kamatne stope i kreću se od 2,09 do 3,5 posto za kune, odnosno od 2,15 do 3,5 posto za eure. Zagrebačka banka, jedna od 14 banaka s kojom je APN potpisao ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, navodi da je klijentima pripremila "iznimno povoljne uvjete financiranja", uz nominalnu kamatnu stopu za kunske i eurske kredite od 1,99 posto i maksimalnu efektivnu, koja uključuje sve troškove, od 2,22 posto, te dugi rok fiksnosti, do 15 godina, za kredite u kunama.

Dodatna ponuda

Banka klijentima nudi i besplatnu procjenu vrijednosti nekretnine, ali kao i sve ostale banke, nudi im i "mogućnost podizanja nesubvencioniranog kredita s istom kamatnom stopom ako je nekretnina skuplja od 100.000 eura". Najavljuju također da će subvencionirani krediti biti bez interkalarne kamate te bez naknade za obradu kredita. Slaven Rukavima, član Uprave Zagrebačke banke, kaže da su "izuzetno zadovoljni" brojem realiziranih kredita u posljednjoj tranši te da bilježe povećan interes klijenata u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Iz Hrvatske poštanske banke, koja već tradicionalno nudi najnižu kamatnu stopu na ovu vrstu kredita, poručuju da to neće izostati ni ove godine: najniža nominalna kamatna stopa za kunski kredit iznosi 1,99 posto, a efektivno 2,09 posto, dok je za eurske kredite taj iznos 2,05, odnosno 2,15 posto (u prethodnom krugu 2,02, i 2,12 za kunske i eurske).

No, banka ovaj put ide korak dalje: uz subvencionirani stambeni kredit uvodi "najpovoljniji nenamjenski kredit". Ako je ugovorena polica osiguranja redovite otplate, onda kamatna stopa na taj kredit iznosi 2,99 posto, a efektivna 3,75 posto.

Standardni gotovinski kredit te banke, pak, nosi kamatnu stopu od 6,96 posto. Objašnjavajući dodatnu ponudu, u HPB-u kažu da je potražnja za APN-ovim kreditima tijekom prijašnjih tranši pokazala značajan interes korisnika za dodatnim izvorima financiranja uređenja vlastite nekretnine.

Stoga uvode novi nenamjenski kredit "uz najpovoljnije uvjete i gotovo prepolovljenu kamatnu stopu u odnosu na redovnu liniju nenamjenskih kredita". Interes za gotovinske kredite koji su proteklih godina, premda skupi, bili vrlo popularni, snažno je pao od početka pandemije. Podaci HNB-a pokazuju da je, nakon višegodišnjeg rasta po dvoznamenkastim stopama, razina gotovinskih kredita u prosincu bila 1,3 posto niža nego u istom mjesecu prethodne godine. HPB očito pokušava oživjeti interes za te kredite, ali uz velik oprez, nudeći ih samo pouzdanim klijentima, onima koji uzimaju stambeni kredit uz državnu subvenciju.

Skupi gotovinci

U eri rekordno niskih kamatnih stopa, one na gotovinske kredite, unatoč slaboj potražnji, i dalje su vrlo visoke. Tako ta vrsta kredita, prema podacima HNB-a, nosi promjenjivu kamatnu stopu u rasponu od 5,21 posto u OTP-u do 8,92 posto u Partner banci, a fiksne kamatne stope se kreću od 6,25 posto u Imex banci do 7,96 posto u Croatia banci. S popuštanjem epidemioloških mjera i ubrzanjem gospodarske aktivnosti, analitičari očekuju i povećanje potražnje za gotovinskim kreditima. Vidjet će se hoće li HPB-ov potez biti signal za snižavanje kamatnih stopa i na te kredite.

Za razliku od gotovinskih kredita, upravo zahvaljujući programu APN-a, ubrzan je rast stambenih kredita. U prosincu je njihov iznos bio 8,2 posto veći nego godinu prije. Nastavak tog trenda ocjenjuje se vrlo izglednim, ne samo zbog programa APN-a, koji je produljen do 2023. godine, nego i zbog financiranja stambenih objekata oštećenih u potresima tijekom prošle godine. Na mjeru subvencioniranih kredita država u ovoj godini planira utrošiti 50 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 12:29