Neto dobit najviša u 30 godina

HPB među top 5 najboljih banaka u Hrvatskoj: Rekordno rasla profitabilnost i imovina

Veliki skok u prošloj godini rezultat je pravnog pripajanja Nove hrvatske banke u srpnju 2023. te posebno snažnih akvizicijskih aktivnosti

HPB u Jurišićevoj

Prema revidiranim godišnjim financijskim izvještajima, Hrvatska poštanska banka je u 2023. ostvarila rekordan rast imovine od 54,4 posto na više od sedam milijardi eura. Tako se 31. prosinca pozicionirala među pet najvećih banaka na domaćem tržištu čime je ostvarila svoj srednjoročni strateški cilj.

Osim rasta imovine i tržišnog udjela, prošlu godinu u HPB-u obilježili su rekordna profitabilnost, završetak pravnog pripajanja Nove hrvatske banke, rast tržišne kapitalizacije koji je nadmašio sve relevantne indekse, a po prvi put od 2016. predložena je i od strane dioničara odobrena isplata dividende u iznosu 2,61 eura po dionici.

Neto dobit HPB d.d. je u 2023. gotovo upeterostručena na 80,6 milijuna eura, najviše u korporativnoj povijesti dužoj od 30 godina, dok dobit HPB Grupe iznosi 83 milijuna eura. Povrat na kapital od 18,31 posto svrstava HPB na drugo mjesto među velikim bankama u Hrvatskoj, a kao rezultat osnažene profitabilnosti i uspješno provedenog pripajanja Nove hrvatske banke, kapital i rezerve Banke porasli su za 53,8 posto. Knjigovodstvena vrijednost dionice je krajem godine povećana za 92 eura, na 264 eura.

Rast dobiti proizlazi iz skoka neto kamatnog prihoda za 106 posto, najvećim dijelom uslijed porasta referentnog kamatnjaka ECB-a, odnosno prihoda koji HPB ostvaruje na svoja likvidna sredstva na računima kod središnje i poslovnih banaka.

HPB od početka 2020. konzistentno raste brže od tržišta, naglašavaju iz tvrtke, a veliki skok u prošloj godini rezultat je pravnog pripajanja Nove hrvatske banke u srpnju 2023. te posebno snažnih akvizicijskih aktivnosti potaknutih agilnom reakcijom na tržišne okolnosti i uvođenjem najatraktivnijeg štednog proizvoda na bankarskom tržištu HPB – SUPER ŠTEDNJE. On se pokazao kao pravi hit na tržištu - rezultirao je s više od 33 tisuće sklopljenih ugovora i 1,1 milijardi eura volumena novougovorenih depozita, od kojih je oko 700 milijuna eura priljev novih sredstava u Banku. Banka nastavlja provoditi strategiju ostvarivanja dugoročne suradnje s postojećim i privlačenja novih klijenata.

Nakon uspješnog pravnog pripajanja, u tijeku je završna faza operativnog pripajanja Nove hrvatske banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 04:47