NOVO IME

HPB kupio Sberbank, objavio kako će se ubuduće zvati ta banka: ‘Klijenti su odahnuli‘

Prve reakcije klijenata su iznimno dobre, klijenti su odahnuli što je sve riješeno u najkraćem roku

Poslovnica Hrvatske poštanske banke

 HPB

Novo ime Sberbank Hrvatska je Nova hrvatska banka. Novi brand pod kojim će poslovati banka u okviru HPB grupe najavio je predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke, Marko Badurina, objavili su.

Danas u 12 sati banka je otvorila poslovnice za sve klijente i nastavila redovno poslovanje. Klijenti mogu normalno koristiti sve financijske usluge, bez ikakvih ograničenja. Prve reakcije klijenata su iznimno dobre, klijenti su odahnuli što je sve riješeno u najkraćem roku, poručuju iz HPB-a.

Preuzimanjem Sberbanke HPB jača buduću poziciju na hrvatskom tržištu. HPB je jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj, a u 2021. ostvarila je najbolji rezultat u 30 godina povijesti banke i rekordnu neto dobit od 202 milijuna kuna.

Hrvatska poštanska banka (HPB) kupila je Sberbank Hrvatsku za 71 milijun kuna, a da je došlo do likvidacije ukupna šteta dosegnula bi oko osam milijardi kuna, što je spriječeno, poručio je u srijedu guverner HNB-a Boris Vujčić.

Pokrenut postupak sanacije

Naime, kako su sinoć priopćili iz HNB-a, Jedinstveni sanacijski odbor donio je odluku, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) kao nacionalnim sanacijskim tijelom, kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb, a novi vlasnik te banke postaje Hrvatska poštanska banka d.d.

Guverner Vujčić je istaknuo da je taj proces bilo moguće ostvariti samo tako da se banka hitno proda, inače bi išla u likvidaciju, a ta likvidacija bi značila isplatu osiguranih depozita, što je trošak veći od 3,8 milijardi kuna, a značilo bi i da bi velik dio depozita poduzeća i neosiguranih depozita također bio izgubljen.

To bi bila značajna ekonomska šteta koja se može mjeriti otprilike visinom od osam milijardi kuna. To je spriječeno", istaknuo je Vujčić na konferenciji za medije u Banskim dvorima, kojoj su nazočili i predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Rekao je i da je Sberbank dosad bio vrlo uspješan i dobar, s kapitalnom adekvatnošću od gotovo 20 posto.

"Spajanjem s HPB-om imamo jednu vrlo dobru, jako kapitaliziranu, likvidnu, efikasnu banku i svi mogu biti mirni. Depoziti su sada sigurni, kako građana tako i korporativnog sektora", poručio je guverner.

Kako je izvijestio Vujčić, od prošlog četvrtka i uvođenja sankcija Rusiji od strane EU-a i SAD-a, građani i poduzeća su iz hrvatske podružnice Sberbanke podignuli više od 200 milijuna eura.

Moratorij istekao u ponoć

Zbog tog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) je u ponedjeljak objavila da Sberbank d.d. "propada ili će vjerojatno propasti", a o toj ocjeni je obavijestila Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je donio odluku o dvodnevnom moratoriju poslovanja Sberbank, taj moratorij je istekao sinoć u ponoć, a prije njegova isteka objavljena je odluka o pokretanju postupka sanacije nad Sberbank d.d.

Inače, Sberbank Europe je početkom studenoga prošle godine izvijestila o prodaji svojih podružnica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji beogradskoj AIK Banci, slovenskoj Gorenjskoj banci i Agri Europe Cyprus Limitedu. Vujčić je potvrdio da su kontaktirali s AIK bankom, koja je već bila u procesu licenciranja, no u ovakvim izvanrednim okolnostima nije bilo mogućnosti da se taj proces licenciranja završi na brzi način.

Guverner je rekao da je AIK banci "sve jasno" i da ne očekuje nikakve probleme po tom pitanju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković također je poručio da bi likvidacija imala negativne reprekusije za štediše u banci, samu banku, ali i za hrvatski financijski sustav, s obzirom da bi Hrvatska agencija za osiguranje depozita (HAOD) morala isplatiti oko 3,8 milijarde kuna osiguranih depozita.

Rekao je da su Vlada i HNB u tijesnoj suradnji poduzeli maksimalne napore te koordinirali aktivnosti s Jedinstvenim sanacijskim odborom da se dogodi ono što je jučer objavljeno.

Istaknuo je da je HPB iskazala interes i bila spremna "uskočiti" te preuzeti Sberbanku, ocijenivši da to automatski umiruje sve štediše te da nema potrebe da bilo tko podiže svoja sredstva s račune Sberbanke.

"Na ovaj način smo još jednom pokazali, ne samo da smo reagirali politički i principijelno dobro, već i financijski i ekonomski dobro, spriječili likvidaciju banke, koja je po udjelu na tržištu na osmom mjestu, te omogućili da nastavi funkcionirati" poručio je predsjednik Vlade, između ostalog apostrofiravši i da je Hrvatska na putu u eurozonu još jednom pokazala snagu, učinkovitost i brzinu rješavanja problema.

Najbolje rješenje za Hrvatsku

Ministar financija Marić je također poručio da je Vlada stala iza svog financijskog sustava i svojih građana, štediša banke, odlučivši se na jedan pravovremen i odlučan potez

Zajedno s kolegama iz drugih institucija, uspjelo se uvjeriti europske institucije da je ovo najbolje rješenje za Hrvatsku, te da se dade šansa banci da nastavi funkcionirati, naveo je.

Ovom transakcijom, ustvrdio je potpredsjednik Vlade, jača se bankarski portfelj HPB-a, a ocijenio je i da je ovo dobar zalog za buduće korake te banke, pri čemu je dobar dio toga ovom transakcijom i ostvaren.

Naime, kako je istaknuo Marić, aktualna uprava HPB-a je od većinskog vlasnika, države, dobila jasan naputak da unutar postojeće kapitalne strukture pronađe određene rezerve, kako bi ojačala tu strukturu, te da bude spremna za tržišne iskorake.

"I to je uspješno napravljeno", poručio je Marić, dodajući da naravno nitko nije mogao očekivati da će se dogoditi agresija Rusije na Ukrajinu.

Osiguranje depozita

Apostrofirao je i da u slučaju da je moralo biti isplaćeno 3,8 milijardi kuna depozita u Sberbanci koji su bilo osigurani sustavom osiguranja depozita, fond za osiguranje depozita pri HAOD-u bi se opet morao puniti uplatama drugih komercijalnih banaka, kojima su klijenti ostali građani, a, kako je rekao Marić, taj trošak se uvijek na određeni način podijeli ili prenese i na štediše.

"Dakle, ovdje govorimo i o očuvanju štediša Sberbanke, svih ostalih štediša u Hrvatskoj, ali i cijelog financijskog sustava", poručio je Marić, dodajući da je Sberbank sada hrvatska banka, pozvavši sve one koji su se povukli iz te banke da se vrate.

AZTN iznimno dopustio provedbu koncentracije HPB i Sberbank

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u srijedu je izvijestila da je na zahtjev Hrvatske poštanske banke (HPB) i Sberbank Hrvatska iznimno dopustila provedbu određenih radnji provedbe koncentracije.

Iz Agencije navode kako su tijekom jučerašnjeg dana zaprimili prethodnu prijavu namjere provedbe koncentracije poduzetnika HPB i Sberbank Hrvatska, u izvanrednim okolnostima postupka pred Jedinstvenim sanacijskim odborom - sanacijskim tijelom europske bankovne unije, vezano uz sankcije EU-a uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

U prethodnoj prijavi koncentracije od AZTN-a je zatraženo donošenje odluke sukladno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN) kojim se propisuje iznimno postupanje AZTN-a u posebnim okolnostima, pod uvjetima koji moraju biti kumulativno ispunjeni.

"U opravdanim slučajevima, a na zahtjev sudionika koncentracije, AZTN može dopustiti provedbu određenih radnji provedbe prijavljene koncentracije i prije isteka roka, odnosno dostave rješenja", ističu iz agencije.

Pri ocjeni opravdanosti takvog zahtjeva, kako objašnjavaju, AZTN uzima u obzir sve okolnosti slučaja, a osobito prirodu i težinu štete koja bi mogla nastupiti sudionicima koncentracije ili trećim stranama te učinke na tržišno natjecanje koji bi mogli nastati provedbom koncentracije.

"Stoga je AZTN svojom odlukom od 1. ožujka 2022. dopustio na zahtjev podnositelja prethodne prijave koncentracije provedbu određenih radnji provedbe prijavljene koncentracije i prije isteka roka iz članka 22. stavka 1. ZZTN-a, odnosno sve radnje koje su neophodne u svrhu provedbe odluke Jedinstvenog sanacijskog odbora", ističu iz Agencije.

Napominju i kako "s obzirom na opisano stanje u zahtjevu podnositelja prethodne prijave koncentracije, okolnosti slučaja su takve da nastavak poslovnih aktivnosti Sberbank Hrvatska na tržišnim osnovama, uslijed sankcijskog režima kojem je izložena zbog ruske invazije na Ukrajinu, više nije moguć".

Uslijed opisanih okolnosti, "nekontrolirano propadanje Sberbank Hrvatska imalo bi negativne učinke na cjelokupno gospodarstvo Hrvatske, slijedom čega proizlazi jasna priroda i težina štete koja bi mogla nastupiti sudionicima koncentracije i trećim stranama". istaknuli su iz Agencije.

Također naglašavaju kako će se postupak ocjene dopuštenosti koncentracije, nastavno po zaprimljenoj prethodnoj prijavi predmetne koncentracije u konkretnom slučaju, provesti u redovnom postupku.

Podsjetimo, Jedinstveni sanacijski odbor donio je odluku u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) kao nacionalnim sanacijskim tijelom, kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb, a novi vlasnik te banke postaje HPB, koja je kupila podružnicu ruske državne banke za 71 milijun kuna.

Guverner Boris Vujčić istaknuo je u srijedu da je taj proces bilo moguće ostvariti samo tako da se banka hitno proda, inače bi išla u likvidaciju, a ta likvidacija bi značila isplatu osiguranih depozita, što je trošak veći od 3,8 milijardi kuna, a značilo bi i da bi velik dio depozita poduzeća i neosiguranih depozita također bio izgubljen. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:13