Obavijest

HPB će morati izdvojiti rezervacije za sudski spor od oko 100 milijuna kuna

Uz spor protiv Zdravka Markote, prema neslužbenim informacijama, HPB ima još nekoliko sličnih koji su na sudu
Hrvatska postanska banka
 Darko Tomas / CROPIX

Putem Zagrebačke burze Hrvatska poštanska banka obavijestila je investicijsku javnost kako bi na poslovne rezultate u prošloj godini moglo utjecati izdvajanje rezervacija za potencijalne gubitke koje je od nje zatražio HNB.

Uprava banke navodi kako očekuje “priznavanje materijalno značajnih rezerviranja za kreditne gubitke i obveze po sudskim sporovima koji će utjecati na rezultat četvrtog tromjesečja 2019. ”. Ukupni iznos tih rezerviranja, prema izračunima, iznosit će između 95 i 105 milijuna kuna. Taj se iznos najvećim dijelom odnosi na rezerviranja za obveze po sudskim sporovima, a preostali dio “na kreditne gubitke priznate sukladno Međunarodnom standardu financijskog izvještavanja”.

Unatoč tim gubicima, iz Uprave poručuju kako će rezultat banke u 2019. dalje biti profitabilan, uz poboljšanje operativnih prihoda i dobiti te rast tržišnog udjela. U prvih devet mjeseci prošle godine HPB je ostvario neto dobit od 170,4 milijuna kuna.

U banci nije bilo moguće saznati o kojim je problematičnim sudskim sporovima riječ, ali s jednim slučajem koji joj je mogao donijeti veliki gubitak javnost je upoznata prije nešto više od pola godine. Trgovački sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu kojom HPB-u nalaže da poduzetniku Zdravku Markoti namiri štetu od 82,3 milijuna kuna i plati još gotovo milijun kuna sudskih troškova. On je 2006. pokrenuo projekt gradnje zgrade na Trešnjevci pod nazivom Moj dvor. Kredit za gradnju od 50 milijuna kuna najprije je ugovorio s Erste bankom, a zatim s HPB-om. Od toga je 30 milijuna bilo isplaćeno Erste banci za vraćanje prijašnjeg kredita, te izvođačima. No, nakon izbijanja financijske krize banka je tražila izmjenu uvjeta kreditiranja (dodatna jamstva, ...), a preostalih 20 milijuna kuna nije niti isplaćeno. Sud je ocijenio kako to predstavlja kršenje ugovornih obveza te da je poduzetnik bio oštećen jer nije mogao nastaviti gradnju. Prema neslužbenim informacijama, HPB ima nekoliko sličnih projekata koji su završili na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:36