KAKO DO RADNIKA

Hotelijeri traže 17.306 sezonaca, a dosad zaposlili njih 838 s HZZ-a

Najavljene su promjene, no one nikad turističkom sektoru nisu predstavljene. A sezona je na vratima...

Ugostitelj/Ilustracija

 Matija Djanjesic/cropix

Iako je turistički sektor na vrijeme upozorio da bi i ove godine moglo biti problema sa zapošljavanjem kako domaće radne snage tako i strane, izgleda da to nije imalo učinak. Hrvatska udruga turizma, na čijem je čelu Veljko Ostojić, još je u rujnu poslala na četiri adrese dopis s prijedlozima unapređenja okvira funkcioniranja tržišta rada u turizmu - u ministarstva turizma, financija i rada te unutarnjih poslova. Najavljene su promjene, no one nikad turističkom sektoru nisu predstavljene. A sezona je na vratima.

Svaki put ispočetka

- Određeni pomaci na planu digitalizacije su najavljeni, ali nam nisu prezentirani, tako da to ne možemo komentirati. U međuvremenu smo imali nekoliko sastanaka, ali značajnijih konkretnih pomaka nije bilo. Problemi sa zapošljavanjem radne snage već postoje. Svjesni smo da se dogodila izvanredna situacija s Ukrajinom i da je dio resursa, pogotovo u MUP-u, angažiran oko toga, no držimo da je nužno osuvremeniti odnosno učiniti konkurentnijim ukupni sustav zapošljavanja kako domaćih, tako i radnika iz inozemstva - kaže nam Ostojić. Dodaje da su neke zemlje u okruženju učinile značajne pomake u procedurama zapošljavanja stranih sezonaca i ne vidi razloge zbog čega i Hrvatska ne bi išla tim putem.

- Na primjer, ako stranac određeni broj godina zaredom dolazi na sezonski posao, procedura izdavanja radne dozvole je značajno skraćena jer već u sustavu izdavatelja dozvola postoje podaci o osobi koja aplicira za radnu dozvolu. Ne mora svake godine sve ispočetka - ističe Ostojić. No, kompanije su ove godine bile pametnije i s kampanjama zapošljavanja krenule odmah nakon sezone, povećale su plaće i poboljšale uvjete rada. Isto tako, ranije su počele slati i prijave za stranu radnu snagu. U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike uvjeravaju nas da su napravili puno pomaka kako bi se olakšalo zapošljavanje radnika u turizmu. Navode da kontinuirano sa socijalnim partnerima prate stanje u sektoru te poduzimaju mjere.

- Hrvatski zavod za zapošljavanje u cijelosti je digitalizirao postupak zapošljavanja stranaca. Također, radi efikasnosti postupanja, Zavod pribavlja sve potrebne dokaze u postupcima zapošljavanja stranaca po službenoj dužnosti na temelju razmjene podataka s drugim nadležnim tijelima. U cilju olakšavanja procedure zapošljavanja, od provedbe testa tržišta rada izuzeta su deficitarna zanimanja, a lista deficitarnih zanimanja redovito se ažurira - navode nam što su sve napravili. Ističu i da je zapošljavanje na sezonskim poslovima do 90 dana u djelatnosti ugostiteljstva, turizma, poljoprivrede i šumarstva omogućeno bez provedbe testa tržišta rada i bez mišljenja HZZ-a.

Traže se konobari i čistačice

Od studenoga 2021. do kraja veljače 2022. godine, prema podacima HZZ-a, poslodavci su iskazali potrebu za zapošljavanjem 17.306 radnika na sezonskim poslovima - u studenome 2021. godine 1365 radnika, u prosincu njih 2928, u siječnju 2022. godine 6982 te u veljači 2022. godine 6031 radnik. Najviše je traženo čistača/čistačica, konobara/konobarica, sobarica, kuhara/kuharica i pomoćnih konobara/pomoćnih konobarica. Na tim je poslovima u tom razdoblju zaposleno njih 838 s evidencije Zavoda.

- Sredinom ožujka u evidenciji Zavoda bilo je 9527 osoba koje su iskazale interes za sezonskim poslovima, od čega su se 5554 nezaposlene osobe već dogovorile o zapošljavanju, koje je najčešće nastavak suradnje iz prošlih godina - zaključuju u HZZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:34