Načelni dogovor u Bruxelessu

Horvat tvrdi kako EK nije izričito protiv toga da država sudjeluje u deblokadi 3.Maja

Načelno je dogovoren dovršetak izgradnje jaružala, ali i deblokade i isplate plaća
Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta
 Biljana Blivajs / CROPIX

Darko Horvat, ministar gospodarstva, nakon sastanka Vijeća konkurentnosti u Bruxellesu kazao je kako je prethodni sastanak s predstavnicima Jan De Nul grupe (JDN), naručitelja broda jaružara za Uljanik, rezultirao time da se postigao načelni dogovor prema kojem u trošku dovršetka tog broda država i Brodosplit sudjeluju s 22 milijuna eura, a naručitelj s osam milijuna eura.

Podsjetimo, riječ je o brodu vrijednom 124 milijuna eura za kojeg je JDN nedavno raskinuo ugovor o isporuci, ali je ostavio prostor za moguće dogovore. U slučaju da se ne postigne dogovor, Hrvatska bi automatski morala platiti još milijardu kuna jamstava, a sada su Vlada i strateški partner dobili tri tjedna da se dogovore oko modela financiranja.

Uz to, rekao je Horvat, Europska komisija nije izričito protiv mogućnosti da država i Brodosplit s po 50 posto financiraju deblokadu riječkog 3. Maja i pulskog Uljanik brodogradilišta, te isplatu zaostalih plaća radnicima, u ukupnom iznosu od blizu 300 milijuna kuna. Troškovi financiranja jaružara, deblokade računa, zaostalih plaća, ali i dovršetka ostalih brodova bi bili ukupno vrijedni 600 milijuna kuna, a Horvat je istaknuo kako u tome mora sudjelovati i strateški partner, odnosno Brodosplit, sa 50 posto.

Ako se ne positgne dogovor, riječko i pulsko brodogradilište bi išlo u stečaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:48