'Racionalano i fleksibilno'

Horvat objavio 10 mjera za ublažavanje negativnog utjecaja koronavirusa na gospodarstvo

To je malo neobično jer obično se ono što će biti na sjednici Vlade ne objavljuje unaprijed, pogotovo ovakve mjere
Darko Horvat, ministar gospodarstva
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministarstvo gospodarstva objavilo se sinoć deset mjera s ciljem ublažavanja negativnog utjecaja koronavirusa na gospodarstvo, koje će se kao prijedlog naći na današnjoj sjednici Vlade. To je malo neobično jer obično se ono što će biti na sjednici Vlade ne objavljuje unaprijed, pogotovo ovakve mjere, a ministar Darko Horvat je u priopćenju naglasio kako „nas u narednom razdoblju očekuju promjene u određenim ekonomskim odnosima, kako na nacionalnoj tako i na globalnoj razini, zbog čega je važno ostati racionalan i fleksibilan“.

Prva od predloženih mjera odnosi se na Reprogramiranje postojećih kredita (uz uvođenje počeka u otplati glavnice kredita) te uvođenje moratorija na kreditne obveze klijenata HBOR-a i poslovnih banaka po postojećim plasmanima. Zatim slijedi odobrenje novih kredita za likvidnost gospodarskim subjektima za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja, u suradnji s poslovnim bankama, kao i odobravanje garancija (polica osiguranja) poslovnim bankama izvoznika i HBOR-u, u okviru garantnog fonda osiguranja izvoza.

Povećat će se i opsega garantnog fonda za osiguranje izvoza tako da se u prihvatljive korisnike uključi i sektor turizma, gospodarski subjekti koji vrše posredan izvoz ili su dobavljači izravnih izvoznika. Uz to će „predvidjeti mogućnost da se kroz Izmjene i dopune Zakona o poticanju ulaganja uvede produženje rokova za realizaciju investicijskih projekata te uvede dodatni grace period od tri godine za očuvanje radnih mjesta“, a planira se i interventni otkup viškova u stočarskoj i ratarskoj proizvodnji, voćarstvu i povrćarstva, te drugih proizvoda od potencijalno ugroženih industrijskih i poljoprivrednih proizvođača.

Nadalje, ići će se povećanje stope jamstva HAMAG-BICRO sa 65 posto na 80 posto glavnice kredita uz skraćivanje procedure obrade, te dodatna alokacija od 15 milijuna eura za Mikro zajmove za obrtna sredstva (do 25.000 eura), uz maksimalnu kamatnu stopu od jedan posto. Jednako tako će se uvesti moratorij na sve rate ESIF Mikro i Malih zajmova do 31.prosinca 2020., povećati limit de minimis potpore s 200.000 eura na 500.000 eura, te će se omogućiti aktiviranje dijela proračunskih sredstava kao doprinos interventnim sektorskim potporama poduzetnicima (nacionalni grant). Na kraju, ministar Horvat napominje kako su nakon osiguranja uvjeta za provedbu prvih 10 mjera, započeti razgovori o stvaranju novih alata kojima će se moći pravovremeno intervenirati na sve moguće situacije u segmentu gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:23