Londonska burza
 Eddie Keogh/File Photo / REUTERS
Akvizicija

Hongkonška burza ponudila 31,6 milijardi dolara za preuzimanje Londonske burze

Spajanjem bi se kreirala vodeća svjetska burza koja obuhvaća Aziju, Europu i SAD, s vrijednošću većom od 70 milijardi dolara
Piše: HinaObjavljeno: 11. rujan 2019. 17:15

Hongkonška burza (HXEX) neočekivano je u srijedu ponudila 31,6 milijardi dolara za preuzimanje Londonske burze (LSEG), samo nekoliko tjedana nakon najavljenog spajanja londonskog tržišta dionica s tvrtkom za obradu podataka Refinitiv.

„Odbor HKEX-a vjeruje da predložena kombinacija s LSEG-om predstavlja izuzetno uvjerljivu stratešku priliku za stvaranje globalnog lidera na području tržišne infrastrukture”, stoji u priopćenju iz Hong Konga.

Spajanjem bi se „kreirala vodeća svjetska burza koja obuhvaća Aziju, Europu i SAD, s tržišnom vrijednošću većom od 70 milijardi dolara”, ističe u bilješci na blogu izvršni direktor HKEX-a Charles Li.

Predložena transakcija bit će realizirana samo ako LSEG ne preuzme Refinitiv, poručuju iz Hong Konga. Britanska tvrtka najavila je početkom kolovoza da planira kupiti Refinitiv za 27 milijardi dolara.

U LSEG-u nisu odmah željeli komentirati ponudu hongkonške burze a isti je odgovor stigao i od Refinitiva i njegovog vodećeg dioničara Blackstonea.

Ako hongkonška burza zaista preuzme londonsku, sve dionice uvrštene u kotaciju hongkonške burze bit će sekundarno izlistane i u Londonu.

HKEX je već vlasnik Londonske burze metala. Londonska burza dionica pak već dugo nastoji proširiti poslovanje u Aziji i nedavno su uspostavili veze sa Šangajem.

Linker
25. listopad 2020 23:31