Mjere za razvoj

Hong Kong će svojim stanovnicima podijeliti 106 milijardi kuna kako bi im olakšao život

Budući da će još 617 milijuna kuna potrošiti na turizam, Vlada će zbog snažnih udaraca ekonomiji morati izdvojiti rekordnih 122,5 milijardi kuna
Hong Kong noću
 Profimedia, Panthermedia

Svaki stalni stanovnik Hong Konga stariji od 18 godina dobit će 10.000 hongkonških dolara, odnosno 8.805 kuna u olakšicama ukupne vrijednosti od 106 milijardi kuna koje je vlada odlučila podijeliti kako bi građanima i kompanijama olakšala život.

Budući da će još 700 milijuna hongkonških dolara, odnosno 617 milijuna kuna potrošiti na turizam, Vlada će zbog snažnih udaraca ekonomiji u godini 2020./2021. morati izdvojiti rekordnih 122,5 milijardi kuna.

Gospodarstvo Hong Konga, piše South China Morning Post, pogođeno je mjesecima dugim anti-vladinim prosvjedima te epidemijom koronavirusa zbog čega su zakonodavci bili pod iznimnim pritiskom da zarone u duboke fiskalne rezerve zemlje kako bi spasili ekonomiju te administrativne regije u Kini. Stoga je Paul Chan-Mo, ministar financija u Hong Kongu, pri držanju svog govora o budžetu uz navedeno, poduzećima obećao 100-postotnu garanciju na kredite s malim kamatama koji su im potrebni kako bi mogla isplatiti plaće i poreze.

Usto, kompanije će plaćati niže namete državi te račune za struju, a građanima će se smanjiti i porez na dohodak i na nekretnine, kao i stanarine te ostali administrativni troškovi. Obitelji s niskim primanjima primat će dvostruko veću mjesečnu financijsku pomoć nego do sada, a hongkonška vlada ukinut će i upisninu na fakultete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:49