KONKRETNA POMOĆ

HOK nudi novu uslugu savjetovanja: Obrtnicima treba prilagoditi pristup EU sredstvima

U HOK-u su osnovali novi Odjel za projekte, gdje uz ostalo članovima nude i besplatno individualno savjetovanje

Ilustrativna fotografija

 /Sasirin Pamai/panthermedia/profimedia

Hrvatski obrtnici najčešće koriste manje natječaje za financiranje poput vaučera, iako i to malo, pokazala je analiza fondovi.eu za posljednje tri godine o čemu su izvijestili iz Hrvatske obrtničke komore (HOK), uz poruku da pristup EU sredstvima treba prilagoditi obrtnicima i da im nude novu uslugu savjetovanja oko toga.

Iz HOK-a dodaju i da je veliki problem za aktivnije sudjelovanje obrtnika u natječajima za financiranje i minimalna visina ulaganja, propisani rezultati koje moraju postići za ostvarivanje bodova (npr. nova zapošljavanja, porast prihoda od prodaje), što je za obrtnike često previsoko. Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil napominje da su često problem i kompleksni i dugotrajni procesi ocjenjivanja i odobravanja projekata te nedostatak konkretnih poziva koji odgovaraju njihovim potrebama.

"Na nama je da prema nadležnim tijelima nastavimo komunicirati probleme i tražiti rješenja koja će olakšati pristup europskim sredstvima hrvatskim obrtnicima, što je bio i jedan od naših zahtjeva prema resornom ministarstvu nakon formiranja nove Vlade. Istovremeno, naša je zadaća da obrtnicima približimo sve raspoložive mogućnosti korištenja EU fondova za unapređenja njihovog poslovanja", naglašava Kratohvil.

Zbog toga su u HOK-u osnovali novi Odjel za projekte, gdje uz ostalo članovima nude i besplatno individualno savjetovanje o tome kako mogu pristupiti takvim natječajima.

Iz HOK-a iznose i druge detalje analize fondovi.eu, po kojoj se sudjelovanje obrtnika u natječajima za EU fondove značajno poraslo, od 3,2 posto u 2022., do 13,4 posto u 2024., ali dodaju da je taj porast rezultat vrste poziva objavljenih u 2023. i 2024. odnosno da su to bili opet ‘manji‘ pozivi poput "Vaučeri za digitalizaciju", s iznosom bespovratnih sredstava do 20.000 eura.

Proces prijave za te pozive bio je bitno jednostavniji, a potpore su dodjeljivane prema lokaciji ulaganja (s prednošću za nerazvijenija područja) te kriteriju tko zatraži manje financiranje, pa su se i obrtnici više odazivali jer su pozivi bili prilagođeni njihovim potrebama, kažu iz HOK-a.

S druge strane, za kompleksnije pozive, poput onih za inovacije "Pametnija Europa" ili prelazak na zelenu tranziciju "Zelenija Europa" iz 2022., od ukupno 996 odobrenih projekta u samo 32 su prijavitelji bili obrtnici, što znači da su ostvarili financiranje bespovratnim sredstvima u samo 3,2 posto projekata, a što je pokazala i analiza.

Stoga sada HOK u sklopu besplatnog individualnog savjetovanja uključuje i trenutno objavljene natječaje i natječaje u najavi, inicijalnu provjeru prihvatljivosti obrtnika na pojedini natječaj, savjetovanje u vezi pripreme projekta te što očekivati u slučaju da projekt bude odobren. Zainteresirani za dogovaranje termina trebaju ispuniti online obrazac, a sastanak se može održati fizički (offline) ili online, poručuju iz HOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:20