Parafiskalni nameti

Hoće li se smanjivati članarine u komorama?

Očekujemo da se u proces smanjivanja parafiskalnih nameta uključe i lokalne jedinice, kaže Zdravko Jelčić iz Spin Valisa i HUP-a
Ilustracija
 Tom Dubravec / Hanza Media

Parafiskalni nameti već su dugo 'na piku' poduzetnika koji godinama upozoravaju da su im upravo neporezna davanja jedan od najvećih utega u poslovanju. No, pandemija koronavirusa, čini se, i na tom planu počinje unositi promjene.

U sklopu 63 Vladine mjere za pomoć gospodarstvu u uvjetima pandemije koronavirusa, koje su Banski dvori usvojili ovoga tjedna, nalazi se i odgoda primjene više mjera koje poduzetnici smatraju parafiskalnim nametima. Riječ je, prije svega, o obustavi plaćanja spomeničke rente dok u zemlji traju posebne okolnosti koje je izazvao koronavirus. No, tu su i odgode plaćanja turističke članarine za gospodarske subjekte i privatne iznajmljivače, kao i turističke pristojbe za privatne za privatne iznajmljivače.

Prve najave smanjivanja parafiskalnih nameta došle su iz Hrvatskih šuma i Hrvatskog drvnog klastera. Kako bi ublažile udar koronavirusa na drvnoprerađivačku industriju, Hrvatske šume su najavile produljenje roka plaćanja. Odgodu plaćanja 'amenovala' je i Vlada.

U dijelu drugih institucija i državnih tvrtki, na davanja kojima se poduzetnici također žale, nisu nam otvoreno rekli da će smanjivati namete, no nisu to ni odbacili. Preciznije, institucije koje su u vlasništvu države lopticu su prebacile na Vladin teren.

"Hrvatska radiotelevizija pozorno prati sve aktivnosti Vlade po ovom pitanju te će shodno tome postupiti prema napucima Vlade, odnosno nadležnog državnog ministarstva", odgovorili su nam na Prisavlju.

"Društvo prati preporuke Vlade, kao i gospodarsku situaciju uslijed koronavirusa, te će zakupnici pravovremeno biti obaviješteni o eventualnoj odluci, kao i o vrsti odluke vezanoj za gospodarsku situaciju", kažu u Državnim nekretninama, u kojima smo tražili odgovor na pitanje hoće li osloboditi plaćanja najma poduzetnike koji posluju u državnim nekretninama.

U Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) nismo dobili konkretan odgovor na pitanje hoće li, barem tijekom trajanja pandemije koronavirusa, smanjivati članarinu svojim članicama. Ipak, kazali su nam da su spremni "razmotriti sve modele koji bi našim obrtnicima mogli pomoći da premoste ovo teško razdoblje za poslovanje".

"HOK trenutno intenzivno radi na osiguranju što boljih uvjeta za korištenje kompenzacijskih mjera za obrtnike, koje će ublažiti posljedice pandemije za obrtništvo", stoji u odgovoru HOK-a na naš upit.

Ističu, međutim, da su već rasteretili nove obrtnike plaćanja komorskog doprinosa u prvoj godini rada obrta, kao i da su krajem prošle godine smanjili komorski doprinos.

"Sva su naša djelovanja usmjerena na to da obrtnicima, koliko god možemo, olakšamo poslovanje i djelovat ćemo sukladno razmjerima posljedica pandemije koronavirusa, a da pri tome ne ugrozimo normalno funkcioniranje institucije koja zastupa i štiti interese gotovo 89.000 članova", zaključuju u HOK-u.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) kažu da su spremni na sve te da će "opet napraviti sve što je potrebno" da pomognu tvrtkama.

"Četiri puta smo smanjivali članarine i u potpunosti smo ukinuli naplatu doprinosa. Na temelju uvida u probleme tvrtki, pripremili smo paket mjera za pomoć gospodarstvu u ovim trenucima i poslali ga nadležnim ministarstvima i Vladi", odgovaraju u HGK.

U poduzetničkim krugovima pozdravljaju mjere koje im - barem privremeno - olakšavaju obveze koje proizlaze iz neporeznih davanja, no upozoravaju kako od države ipak očekuju znatno više.

- Ovo sada su samo odgode, očekujemo da se država aktivnije uključi u smanjenje i eliminaciju parafiskalnih nameta i tako nam olakša poslovanje. Država mora pokazati solidarnost javnog i privatnog sektora. Sad je trenutak da se to učini, kako se ne bi ponovilo ono što se dogodilo 2008. i 2009. godine - upozorava Zdravko Jelčić, čelni čovjek požeškog Spin Valisa i član Izvršnog odbora HUP-a.

Dodaje kako i lokalne jedinice moraju dati svoj doprinos u rezanju parafiskalnih nameta. Velik dio parafiskalnih nameta, naime, generiraju upravo županije, gradovi i općine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:39