implementacija modernih tehnologija

Hoće li odvjetnici u budućnosti koristiti Zoom, kriptovalute i virtualnu stvarnost?

Hrvatska odvjetnička komora prva je na svijetu formirala Radnu grupu za digitalnu transformaciju
Vlaho Hrdalo
 Darko Tomas/Cropix

Investitori u data room ulaze kroz virtualnu stvarnost preko PlayStation VR-a ili Facebookova Oculusa, zatim odvjetnici koriste baze podataka s domaćom sudskom praksom u pozadini kojih se nalazi big data tehnologija, a za komunikaciju standardno koriste enkripciju, aplikacije poput Telegrama, Zooma i Microsoftova Teamsa. To su samo neke od ideja o alatima, koji bi odvjetnicima u Hrvatskoj, u bliskoj budućnosti mogli postati standard u radu.

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) formirala je Radnu grupu za digitalnu transformaciju odvjetništva, takozvani skupinu za LegalTech. Ono što taj potez čini posebno zanimljivim jest što je to prva takva formalna i službena radna skupina na svijetu.

Josip Šurjak, predsjednik HOK-a, kaže da su odvjetnici u Hrvatskoj svjesni da digitalne tehnologije sve više zamjenjuju analogne u svakodnevnom radu.

- Mi pritom ne želimo biti pasivni promatrači tih promjena jer se protiv disrupcije ne treba boriti, nego u njoj sudjelovati, tako da konačni rezultat transformacije bude odvjetništvo 2.0, koje će strankama olakšati pristup pravnoj pomoći, a našim kolegama omogućiti da svoj posao obavljaju efikasnije - kaže Šurjak.

Popisuju se ideje

Dodaje da su stoga u radnu skupinu, koja će dati prijedloge nadležnim tijelima HOK-a, imenovali kolege koji o LegalTech znaju najviše. Na čelu radne skupine je Vlaho Hrdalo, prvi odvjetnik u Hrvatskoj s ekspertizom u blockchainu te aktualni predsjednik hrvatske Udruge za blockchain i kriptovalute. Članovi su još odvjetnice Gorana Grubišić i Viktorija Knežević te odvjetnici Ivan Krnic i Mladen Vukmir.

Vlaho Hrdalo, predsjednik radne skupine, naglašava da su tek osnovani i da nikakve konačne prijedloge zasad nemaju. To što se priča o virtualnoj stvarnosti, cloudu i primjeni big date, navodi, tek su ideje koje popisuju i o kojima razgovaraju. - Radna grupa održava redovite tjedne sastanke korištenjem kolaboracijskih alata, a tijekom siječnja i veljače namjeravamo formulirati prijedloge i uputiti ih tijelima Komore te potom do ljeta i konkretizirati terminski plan djelovanja provođenjem kojeg bi se odvjetništvo u Hrvatskoj digitalno transformiralo, vjerojatno u fazama - kaže Hrdalo.

Navodi da trenutačno postoje samo dva znanstvena rada na temu digitalne transformacije pravne profesije na globalnoj razini i oba su objavljena krajem 2020. godine. No, pojašnjava, iako se može činiti da idu brzo s inicijativom, pandemija je, zbog otežanog fizičkog kontakta sa strankama, natjerala odvjetnike da već sada traže nova rješenja u svakodnevnom radu. Sam HOK o formiranju radne skupine stoga, kaže Hrdalo, razgovara već neko vrijeme.

Digitalno nije čarobno

- Ne treba zaboraviti da odvjetništvo nije gospodarska djelatnost, nego služba koja osigurava pravnu pomoć i pristup pravosuđu, a u 2021. godini upravo je digitalna transformacija aktivnost koju bi odvjetništvo moglo poduzeti kako bi građanima osiguralo nesmetan, brz i pristupačan doticaj s pravosuđem - kaže Hrdalo.

Dodaje kako ne očekuje da će "digitalno" biti čarobni štapić za sve, nego nešto što bi moglo iznjedriti praktična rješenja za odvjetnike i omogućiti da njihove usluge budu povoljne, a ne skuplje, te da mogu ponuditi bolju uslugu, primjerice kroz bolju uvid u sudsku praksu.

- Početne reakcije uglavnom su pozitivne. Neki su kolege možda malo nestrpljivi jer očekuju da će se promjene dogoditi preko noći, što nije realno. Mi povjerenom zadatku pristupamo studiozno jer ne mislimo da se takve promjene mogu ili trebaju dogoditi naglo. No, jednako tako smatram da ima kolega koji ovu inicijativu možda neće pozdraviti, a čije se sumnje dijalogom mogu otkloniti - kaže Hrdalo.

Promjene zakona

Na našu opasku da u praksi dosad informatizacija pravosuđa, a time i odvjetništva, ne funkcionira baš dobro, Hrdalo kaže da su toga svjesni i da je HOK iz toga već izvukao određene zaključke.

- Relativno loša platforma eKomunikacija pokazuje da puko digitaliziranje usluga ne otklanja sve teškoće, a drugo, zato je prosjek godina radne skupine 45, ne 30 godina. Zato u radnoj skupini nisu samo mladi kolege i kolegice, koji se bave problematikom internetskog poduzetništva, startupa i digitalnih kompanija, jer nijedan alat ne može nadomjestiti iskustvo - kaže Hrdalo.

Pojašnjava da je trenutačno na stolu mnogo ideja i da će od svih članova Komore, kao i vježbenika, zamoliti da iznesu vlastite zamisli. No, navodi da već sada postoje neke smjernice. Hrdalo sumnja da će radna skupina kolegama sugerirati, primjerice, korištenje WhatsAppa za komunikaciju sa strankama s obzirom na to da je u vlasništvu Facebooka i stoga nije jamac privatnosti. K tome, ističe da razmišljaju i o troškovima za odvjetnike.

- Jedna je opcija da odvjetnici sami nabavljaju predložena rješenja, a druga da ih Komora svojim članovima osigura, čemu sam osobno skloniji. Moguće je da će biti potrebne i manje izmjene Zakona o odvjetništvu i odvjetničkih tarifa, ali prije svega se vodimo težnjom da se naša rješenja uklope u postojeće propise - zaključuje Hrdalo.

U Hrvatskoj odvjetnika već možete platiti bitcoinom ili etherom

- Već sada ne postoje nikakve zapreke da se odvjetničke usluge plaćaju kriptovalutama, ali ako ostvarimo suglasje, moguće je da ćemo predložiti i određene institucionalne pomake po tom pitanju - kaže Vlaho Hrdalo.

Navodi da odnos odvjetnika i stranke u sebi ima ugrađeno povjerenje.

- Taj odnos ne treba posrednika, jednako kao ni kriptovalute - pojašnjava.

K tome, uvođenje posrednika poput plaćanja kreditnom karticom može strankama stvoriti probleme.

- Iako sam sadržaj konzultacija nije vidljiv, plaćanje kreditnom karticom kod odvjetnika specijaliziranog za razvode dovoljno je za neki zaključak o vama. Kriptovalute taj problem eliminiraju jer omogućavaju pseudonimnost. Ne i potpunu anonimnost, koja je pod lupom zbog sprečavanja pranja novca. Slično je i s uslugama psihijatara, liječnika i ostalih profesija koje sadrže element povjerljivosti u odnosu - zaključuje Hrdalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 01:33