UTRKA S VREMENOM

Hoće li Njemačka uspjeti u svom planu? Scholz kreće na Bliski istok, hitno počinje gradnja nužne infrastrukture

Njemački kancelar upravo kreće na bliskoistočnu turneju do izvoznika ukapljenog prirodnog plina

Plinovod u Lubminu

 Odd Andersen/Afp

U aktualnoj energetskoj krizi, koja je zbog ovisnosti o ruskim energentima snažno pogodila Njemačku, vlada u Berlinu je najprije izdvojila 1,5 milijardi eura za kupovinu plina na globalnom tržištu, a sada je tome dodala još 2,5 milijardi eura. Sve u svemu, kako piše Bloomberg pozivajući se na vladin dokument u koji su imali uvid, bit će dostupne posebne kreditne linije teške ukupno 15 milijardi eura za kupovinu plina za Njemačku ove godine, a iznos će biti distribuiran u tranšama.

Cilj vlade je, kako je još prije objavljeno, da do 1. studenoga njemačke zalihe plina u skladištima budu na 95 posto popunjenosti, a trenutno su na 90 posto kapaciteta, dok su ranije ove godine skladišta bila praktički ispražnjena.

Osigurati ugovore

Kako bi zemlja osigurala opskrbu plina za ovu zimu s vrlo skromnim razinama koje stižu od Gazproma, a sama skladišta nisu dovoljna, njemački kancelar Olaf Scholz upravo kreće u bliskoistočnu turneju do izvoznika ukapljenog prirodnog plina (LNG). Kako je objavljeno, posjetit će tri zemlje - Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar ovog vikenda, a visoko na listi zadatak je da osigura ugovore o isporuci LNG-ja, pri čemu je ministar gospodarstva Robert Habeck oprezno najavio da će vjerojatno potpisati neke ugovore za LNG u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

image

Olaf Scholz

Anna Moneymaker/Afp

Što se može očekivati u Kataru, koji je Nijemce, kako piše portal Politico, šokirao visokim cijenama koje traži za plin, zasad nije poznato, kao ni što će donijeti planirani susret sa saudijskim princom Mohammedom bin Salmanom. Njemačka bi za uvoz velikih količina plina tankerima trebala izgraditi cijeli niz plutajućih terminala za ukapljeni prirodni plin, a prema informacijama objavljenima u medijima, prvi takav plutajući terminal (FSRU) u Wilhelmshavenu trebao bi postati operativan 21. prosinca.

Ljetos je objavljeno da bi i drugi LNG terminal lociran sjeverozapadno od Bremena mogao proraditi ove godine, u Brunsbuettelu, ili početkom 2023.

Privatni konzorcij

Još će ih nekoliko biti sagrađeno do kraja 2023. godine, pri čemu je njemačka vlada planirala gradnju sveukupno četiri LNG terminala (druga dva bit će locirana u Stadeu i Lubminu). Ljetos je također objavljeno da jedan privatni konzorcij gradi peti terminal, za koji je također planirano da bude u funkciji do kraja ove godine, i to također u Lubminu, u blizini poljske granice. Iz oporbene koalicije CDU/CSU poručuju da sve to neće biti dovoljno s obzirom na ukupne velike potrebe Njemačke za plinom te su taj plan s izgradnjom plutajućih LNG terminala nazvali prijevarom. U međuvremenu, dok se nužna energetska infrastruktura ubrzano gradi, dogovoreno je da dodatna opskrba prirodnim plinom bude osigurana preko LNG terminala u nizozemskoj luci Rotterdam, belgijskog terminala Zeebrugge te Dunkirk u Francuskoj.

Olaf Scholz čini sve da smanji ovisnost svog gospodarstva o ruskim energentima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:23