Zatišje pred buru

Hoće li krajem studenog i braća Pivac početi kupovati Kraš na ZSE?

Ako se Pivci uključe u bitku sa Šaranovićem, svaku će dionicu po cijeni od 1050 kuna platiti 630 kuna više nego u javnoj ponudi
Zgrada Kraša u Zagrebu
 Darko Tomas / CROPIX

Nakon što je Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) prije desetak dana donijelo rješenje kojim se Mesnoj industriji Braća Pivac iz Vrgorca odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje Kraša po cijeni od 430 kuna za dionicu, ta je ponuda stupila na snagu u petak objavom u Narodnim novinama. Trajat će 28 kalendarskih dana, dakle do 23 studenog.

Nakon toga Mesna industrija braće Pivac moći će kupovati dionice Kraša na burzi, a pretpostavka je da će se aktivnije uključiti u burzovnu borbu s Kappa Star Limitedom.

Nalozi za kupnju

Ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog tajkuna Nebojše Šaranovića prošle je srijede, naime, došla do 24,18 posto dionica Kraša i u ponedjeljak je još imala, između ostalih, nalog za kupnju više od 78.000 dionica Kraša po cijeni od 1050 kuna, ukupne vrijednosti 78 milijuna kuna.

Kako sada stvari stoje, Šaranovićeva će tvrtka nastaviti održavati potražnju Kraševih dionica po toj cijeni iako ponuda s tom cijenom više nije izdašna kao prije. U posljednjih pola mjeseca promet se penjao do najviše 2,5 milijuna kuna, a u ponedjeljak je, s prosječnom cijenom dionice od 1050 kuna, dosegnuo samo milijun kuna.

Ako se braća Pivac doista odluče uključiti u burzovnu bitku sa Šaranovićem, a on nastavi održavati sadašnju razinu cijene, od 1050 kuna, to će značiti da će vrgoračka tvrtka morati svaku dionicu platiti najmanje 645 kuna više nego što je dala u dokapitalizaciji provedenoj u prosincu prošle godine. Ali i po cijeni koja je 630 kuna viša od one koju je istaknula u dobrovoljnoj javnoj ponudi koja je u tijeku.

Ako, pak, neki dioničar iz samo njemu znanih razloga odluči prodati dionice Mesnoj industriji Braća Pivac u okviru javne ponude, dakle po cijeni od 430 kuna po dionici, onda se može nadati da će Pivac istekom javne ponude početi kupovati dionice na burzi.

Potencijal

Naime, članak 16., stavak 7. Zakona o preuzimanju trgovačkih društava kaže: “Ako ponuditelj ili osoba koja s njim djeluje zajednički u roku od jedne godine od dana proteka roka trajanja ponude za preuzimanje stekne dionice ciljnog društva po cijeni koja je viša od cijene iz ponude, obvezan je dioničarima koji su prihvatili ponudu za preuzimanje isplatiti razliku u cijeni od sedam dana od dana stjecanja”. Doduše, teško bi bilo dokučiti motive nekog dioničara da proda dionice po cijeni od 430 kuna u okviru javne ponude u vrijeme kada postoji nalog za kupnju na burzi po cijeni od 1050 kuna, a sve to uz nejasnu nadu da će Mesna industrija Braća Pivac u roku od godinu dana kupiti dionice po cijeni ne manjoj od 1050 kuna. Ali, sve je moguće u svijetu kapitala. Naravno, ako regulator procjeni da u kupnji dionice u javnoj ponudi po znatno nižoj cijeni nego što kotira na Zagrebačkoj burzi nema ništa sumnjivo.

Podsjetimo, brojke govore kako je na dan nastanka obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje Mesna industrija Braća Pivac već imala 30,73 posto udjela u temeljnom kapitalu, 32,38 posto dionica s pravom glasa na glavnoj skupštini Kraša. U obrazloženju ponude za preuzimanje navodi se da Kraš ima snažan potencijal da, uz daljnja ulaganja, postigne znatno bolje poslovne rezultate. Također, među ostalim se navodi da bi se, kratkoročno, daljnji razvoj Kraša trebao fokusirati na operativnu efikasnost i povećanje produktivnosti te obuhvatiti konsolidacijske procese, osuvremenjivanje tehnoloških i upravljačkih kapaciteta i procesa. Upravo su sve to, kako se može neslužbeno doznati, a i kako ocjenjuju investicijski stručnjaci, razlozi zbog kojih se i srpski poduzetnik odlučio za pokušaj preuzimanja Kraša po gotovo trostruko višim cijenama u odnosu na “početne” 382 kune po dionici. Coca-Cola je, primjerice, srbijanski Bambi preuzela za ukupno 2,5 milijardi kuna iako ima 20 posto manji prihod od hrvatskog konditora. Stoga analitičari procjenjuju da bi Kraš nakon jačeg restrukturiranja mogao postići cijenu i od 1300 kuna po dionici. Tržište Kraševih dionica se pjeni, rekao bi guverner HNB-a. Krajem studenog znat ćemo koliko su Pivci ozbiljni u nakani da jače odgovore Šaranoviću, koji vrijednost Kraša trenutno drži na 1,5 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:36