Presuda

Hoće li Appleov prvi čovjek i dalje biti Mr. 30 posto

Kreće vrhunac sudske bitke između Applea i Epic Gamesa, kreatora igre Fortnite
Tim Cook, izvršni direktor Applea
 AFP

Pravna bitka između Applea i tvrtke Epic Games, kreatora igre Fortnite, danas ulazi u odlučujuću fazu s donošenjem sudske odluke koja će utjecati na budućnost trgovine mobilnih aplikacija u SAD-u i ostatku svijeta te na to koliko novca najveće svjetske tehnološke tvrtke smiju uzimati od proizvođača aplikacija. Sutkinja okružnog suda Yvonne Gonzalez Rogers, naime, danas odlučuje o tome hoće li prisiliti Apple da pripusti Fortnite natrag u svoj dućan za aplikacije App Store, ali s verzijom plaćanja koja ide na ruku Epic Gamesu, a ne kompaniji koju vodi CEO Tim Cook.

Sutkinja također treba odlučiti o tome smije li Apple blokirati pristup u App Store svim aplikacijama koje u svojoj bazi upotrebljavaju Unreal Engine, temeljnu tehnologiju koja omogućuje rad brojnim igrama, a koju je razvio upravo Epic Games. Većina pravnih eksperata očekuje da će Gonzales Rogers produljiti privremenu zabranu blokiranja Unreal Enginea, ali da neće vratiti Fortnite u App Store.

"Epic ima tešku bitku pred sobom", kaže za Bloomberg Mark Lemley, profesor sa Stanfordova pravnog fakulteta. "Appleova cjenovna politika je problematična i antimonopolistička tijela vjerojatno trebaju poduzeti nešto u vezi s time. Ali sudovi nisu baš skloni tome da diktiraju s kime tvrtke smiju poslovati, čak i ako je riječ o monopolistima." Odluke će imati dalekosežne posljedice, poglavito kada se uzme u obzir da regulatorna tijela širom svijeta istražuju krše li divovi poput Applea, Googlea i Amazona antimonopolističke zakone. U igri je mogućnost Applea i Googlea (koji drži svoju trgovinu s aplikacijama za Android, Google Play) da proizvođačima aplikacija uzimaju i do 30 posto od svake transakcije. Globalni konzumenti su samo u prvoj polovini 2020. u App Storeu i Google Playu potrošili 50 milijardi dolara, piše Bloomberg. Brojni developeri smatraju takvu raspodjelu nepravednom i svojevrsnim kaznenim porezom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:39