Stabilnost

HNB u akciji: Centralna banka počinje kupovati državne obveznice

Najavljuju strukturne operacije na rok od pet godina
Boris Vujčić
 Goran Mehkek / CROPIX

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio mjere hrvatske središnje banke u cilju održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa u Republici Hrvatskoj. Također, Savjet je raspravljao i o recentnim novčanim i gospodarskim kretanjima, a donio je i nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

Neizvjesnost, kao i jačanje bojazni o nepovoljnim ishodima zbog epidemije koronavirusa krajem veljače i u prvoj dekadi ožujka, rezultirala je iznimno visokom kolebljivošću na međunarodnim financijskim tržištima, a u Hrvatskoj i pojačanom potražnjom za devizama.

To je utjecalo na deprecijaciju tečaja EUR/HRK. U takvim je uvjetima HNB prvi put nakon gotovo četiri i pol godine u razdoblju između 9. do 13. ožujka u tri navrata intervenirao prodajom deviza u cilju očuvanja stabilnosti tečaja, što je preduvjet ispunjavanja zakonskih ciljeva, odnosno čuvanja stabilnosti cijena i financijske stabilnosti. Ukupna prodaja deviza u spomenute tri intervencije iznosila je 1.214,35 milijuna eura.

U namjeri da se ova krizna situacija izazvana epidemijom lakše prebrodi, Hrvatska narodna banka najavljuje i održavanje strukturne operacije na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25%, koja će se provesti u ponedjeljak, 16. ožujka 2020. Također, HNB je počeo kupovati državne obveznice Republike Hrvatske u cilju održavanja stabilnosti na tržištu državnih vrijednosnih papira.

Nastavno na stajalište Europskoga nadzornog tijela za bankarstvo (European Banking Authority, EBA) od 12. ožujka, Hrvatska narodna banka sljedeći tjedan objavit će svoja supervizorska očekivanja, a osobito glede preporučene fleksibilnosti u primjeni EBA-ine smjernice za upravljanje lošim i nenaplativim izloženostima, kao i relevantnim strategijama upravljanja kreditnim rizikom u ovom trenutku.

Hrvatska narodna banka pozorno prati razvoj događaja te će u slučaju potrebe i nadalje pravodobno reagirati mjerama iz djelokruga svojih zakonskih nadležnosti koje mogu pridonijeti da se kriza prevlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:13