Novitet iz HNB-a

HNB objavljuje usporedbu bankarskih cijena: Razlike u cijenama nekih naknada su i do 150%

U HNB-u ne očekuju da će mogućnost usporedbe naknada nužno dovesti i do njihova smanjivanja
Zgrada HNB-a i Boris Vujčić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Ako netko želi u poslovnici banke uplatiti 10.000 kuna na račun pravne osobe u drugu banku, naknada koju mora platiti značajno se razlikuje od banke do banke: u Addiko i Podravskoj banci može doseći 150 kuna, a u Veneto banci najviše 60 kuna.

Većina banaka tu uslugu naplaćuje 100 kuna. Odluči li isti posao obaviti preko interneta, u Partner banci ta usluga stoji 98 lipa, a u nekoliko banaka se kreće do maksimalnih 20 kuna (Banka kovanica, Sberbank, Slatinska i Splitska).

Obavezni poslati

Kako što je građanima omogućila usporedbu kamata po različitih kreditima, Hrvatska narodna banka počela je na svojoj službenoj stranici objavljivati i usporedbu cijena bankarskih naknada za osnovne platne usluge. Prve podatke o tome objavljuje na temelju već dostupnih podataka, ali od 1. studenoga ove godine banke će imati zakonsku obvezu slati inforamcije o definiranim naknadama, a koje će biti distupne i preko HNB-ove mobilne aplikacije.

Provodeći direktivu EU, HNB je hrvatskim bankama propisao izvještavanje od 13 najreprezentativnijih usluga, poput vođenja računa, online bankarstva, kreditnih transfera u više valuta, izdavanja kreditne kartice, podizanja gotovog novca, prekoračenja...

Koliko košta pojedina naknada građani najčešće ne znaju jer 14 vodećih banaka koje pokrivaju 80 posto tržišta nude različite pakete koji uključuju usluge koje im trebaju, ali i one koje ne koriste, poput pomoći na cesti ili majstora u kući.

Banke će ubuduće morati popunjavati informativne dokumente o naknadama, pri čemu će jedan biti stalno dostupan na stranicama HNB-a i same banke, a drugi će se slati klijentima na početku godine za prethodnu godinu. Pretpostavlja se da će mnogi biti iznenađeni kada vide da su im banke tijekom godine naplatile nekoliko tisuća kuna različitih naknada.

Potpuni uvid

To što će potrošači moći na jednome mjestu provjeriti koja banka nudi najpovoljnije usluge u HNB-u ne očekuju da će za posljedicu nužno imati niže naknade. Međutim, omogućujući građanima potpuni uvid u to što plaćaju, znači da će od svoje banke moći zatražiti samo usluge koje koriste, a moći će i izabrati povoljniju banku. Vrlo je vjerojatno da će banke početi nudi jednostavnije pakete.

- Bit će moguće usporediti gdje su naknade jeftinije, a gdje su skuplje, što povećava transparentnost, a time i konkurenciju na tržištu. Cijena osnovnog paketa usluga zasigurno će biti niža s obzirom na to da nova regulativa ide prema standardizaciji tog paketa usluga - kazao je guverner Boris Vujčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:15