VALUTNO TRŽIŠTE

HNB: Kuna je neznatno oslabila prema euru, a ojačala prema američkom dolaru

Vrijednost dolara na valutnim tržištima je značajno rasla u odnosu na najvažnije svjetske valute
 Davor Pongračić/Cropix

Kuna je na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđenoj u srijedu, u odnosu na tečajnicu od utorka, oslabila prema euru za neznatnih 0,004 posto, a ojačala prema američkom dolaru za 0,18 posto.

Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi središnje banke, koja se primjenjuje od četvrtka, iznosi 7,506510 kuna.

Od sutra primjenjivi srednji tečaj američke valute iznosi 7,546506 kuna, a unatoč današnjem slabljenju, tečaj dolara se i dalje nalazi na najvišim razinama u posljednjih gotovo 20 godina.

Naime, proteklih dana, zbog očekivanog daljnjeg agresivnog povećanja kamata Feda, vrijednost dolara na valutnim tržištima je značajno rasla u odnosu na najvažnije svjetske valute, pa tako i prema euru, čija je cijena skliznula na najniže razine u 20 godina, ispod razine od jednog dolara.

Jutros je ipak na valutnom tržištu došlo do pada vrijednosti dolara prema košarici valuta, a nakon naznaka usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, na što ukazuju jučer objavljeni podaci o padu poslovnih aktivnosti u kolovozu, drugi mjesec zaredom.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 0,9960 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9940 dolara.

Slabost eura posljedica je strahovanja ulagača da će gospodarstvo eurozone zbog energetske krize uroniti u recesiju, dok bi Europska središnja banka zbog visoke recesije trebala ponovno povećati kamatne stope.

Kada je riječ o drugim važnijim inozemnim valutama, nastavljeno je slabljenje kune prema švicarskom franku, ovaj put za 0,26 posto, a od sutra primjenjivi srednji tečaj "švicarca" od 7,847893 kune je na novoj najvišoj razini od 26. siječnja 2015., kada je bio na 7,85 kuna.

Kuna je oslabila i u odnosu na britansku funtu, za 0,03 posto, na 8,907690 kuna po srednjem tečaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:48