BANKA U NEVOLJAMA

Hitna prodaja Sberbanka: Vlada ga želi sanirati, prodaja Kostiću propala! Doznajemo tko je u igri za novog vlasnika

Ako bi banka propala, oko 90 posto depozita zaštićeno je sustavom osiguranja do iznosa od 100.000 eura

Realna je mogućnost da će neka od domaćih banaka preuzeti klijente i imovinu Sberbanka

 Dusko Marusic/Cropix

Preostali klijenti Sberbanka, oni koji proteklih dana nisu zatvorili račune i uzeli svoju štednju, dobili su dva dana, ponedjeljak i utorak, u kojima mogu raspolagati dnevnim iznosom od 7280 kuna. Kakva budućnost čeka hrvatsku i slovensku podružnicu ruske banke, nakon što je ECB procijenio da će vjerojatno propasti uslijed velikog odljeva likvidnosti, bit će poznato već u utorak, najkasnije u ponoć.

Do tada će Jedinstveni sanacijski odbor, europsko regulatorno tijelo za bankarstvo koje blisko surađuje s nacionalnim institucijama, donijeti odluku što dalje. Hoće li Sberbank u Hrvatskoj i Sloveniji biti likvidiran ili saniran? Ministar financija Zdravko Marić smatra da bi hrvatska podružnica trebala biti sanirana, ističući kako je riječ o hrvatskoj banci koja posluje po hrvatskim zakonima, dobro je kapitalizirana i ima zdravu bilancu. No, evidentno trpi pritisak, prije svega likvidnosni, zbog čega su Europska središnja banka i HNB proglasile dvodnevni moratorij.

Stoga će se u predstojećim satima žurnih pregovora hrvatska strana zalagati "da nam se da šansa", da se banka sanira. Pritom Marić ističe da Hrvatska iza sebe ima dobre rezultate u procesu sanacije banaka, da je uspješno sanirala sedam banaka. No, ukoliko europski regulator odluči drugačije, većina klijenata ne bi trebala strahovati za svoje depozite.

Oko 86.000 klijenata

Dođe li do likvidacije, kazao je Marić, Hrvatska agencija za osiguranje štednih uloga (HAOD) dovoljno je jaka i sposobna za isplatu kompletno osiguranih štednih uloga u roku od sedam do deset dana. Ukupni iznos tih uloga prije nego što je počelo povlačenje depozita bio je 3,82 milijarde kuna.

Prema brojkama koje je iznio viceguverner HNB-a Roman Šubić, Sberbank u Hrvatskoj ima oko 86.000 klijenata, od kojih su 80.000 fizičke osobe. Ako banka propadne, oko 90 posto njih zaštićeno je sustavom osiguranja depozita do iznosa od 100.000 eura. Kako zakon nalaže, u slučaju likvidacije banke Hrvatska agencija za osiguranje depozita (HAOD) u roku od pet do sedam dana mora pripremiti sva sredstva i staviti ih na raspolaganje klijentima.

Poslovnice ruskog Sberbanka u Sloveniji od ponedjeljka su zatvorene, a usluge su ograničene na kartično poslovanje, dok su dnevne isplate limitirane na 400 eura po danu. "U međuvremenu ćemo potražiti odgovarajući način spašavanja banke", poručili su iz slovenske središnje banke.

Poput ministra financija Marića, i direktorica HAOD-a Marija Hrebac mišljenja je da bi Sberbank u Hrvatskoj mogao biti saniran. Za razliku od stečaja koji podrazumijeva prestanak poslovanja i isplatu osigurane štednje odmah, u slučaju sanacije banka nastavlja s uobičajenim poslovanjem, ali slijedi neovisna procjena vrijednosti imovine i promjena vlasničke strukture banke.

Kako bi Sberbank u Sloveniji i Hrvatskoj nastavio normalno poslovanje, kao jedna od mogućnost spominje se ubrzanje procesa izdavanja potrebnih odobrenja regulatora njenom novom vlasniku.

Prije nekoliko mjeseci ruski Sberbank je svoje podružnice u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Mađarskoj i Srbiji prodao poslovnoj grupaciji pod kontrolom srpskog poduzetnika Miodraga Kostića. Međutim, završetak transakcije bio je previđen u 2022. godini, nakon odobrenja svih regulatora. Budući da proces nije okončan, ministar Marić ističe da je relevantno samo stanje kakvo je u ovom trenutku.

Kako su hrvatske vlasti zamislile sanaciju Sberbanka, ako do nje dođe, ostaje za vidjeti. Posljednji put klijenti neke banke suočavali su se sa sličnom situacijom u listopadu 2015. godine, kada je otvoren sanacijski postupak nad Jadranskom bankom. Sa zakonskim izmjenama od početka prošle godine za sanacijski postupak odgovoran je HNB, dok je u nadležnosti DAB-a, odnosno HAOD-a, ostalo osiguranje štednih uloga.

Nova situacija

Spašavati Sberbank u ovom trenutku, smatra jedan visoko pozicionirani bankar, prilično je nezahvalno jer bi to značilo preuzeti na sebe bijes zbog spašavanja ruske imovine. Također, sada je potpuno nova situacija i pred srpskim poduzetnikom Kostićem. On sad tvrdi da je u trenutnoj situaciji nastavak preuzimanja Sberbanke "neizvediv".

Stoga kao realnom smatra mogućnost da Sberbank na ovim prostorima "ode u povijest", da njezinu imovinu i klijente preuzme neka od domaćih banaka. Hrvatske vlasti ne očekuju da bi se problemi Sberbanka, koja čini 2% domaćeg tržišta, mogli preliti na ostale banke.

Kostić preuzima Sberbank u Srbiji, entitetska vlada preuzima podružnicu u Republici Srpskoj

Kostićeva AIK Banka u Srbiji je ipak preuzela tamošnju podružnicu Sberbanka, priopćila je u ponedjeljak navečer Narodna banka Srbije (NBS).

- Agro-industrijsko komercijalna banka AIK Banka d.d. Beograd zaključila je s Narodnom bankom Srbije danas ugovor o stjecanju dionica Sberbank Srbija d.d. Beograd na osnovi kojih će steći 100 posto vlasništva u toj banci, navodi se u priopćenju NBS-a.

- Ovom promjenom Sberbank Srbija prestaje biti dio bankarske grupe na čijem čelu je Sberbank Europe AG, Beč, Austrija i postaje dio domaće bankarske grupe, navodi srbijanska središnja banka.

- Imajući u vidu novonastale okolnosti koje se odnose na poslovanje dosadašnjeg dioničara iz Europske unije, Narodna banka Srbije prethodno je donijela rješenje o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbank Srbija čime je omogućena neposredna prodaja dionica banke od strane Narodne banke Srbije, navodi se dalje u priopćenju.

- Narodna banka Srbije još jednom ukazuje da je Sberbank Srbija d.d. Beograd visoko kapitalizirana i vrlo likvidna banka, koja nema niti će imati poteškoća u izvršavanju svojih obveza i čiji klijenti nemaju razloga za brigu, a prodajom banke klijenti Sberbank Srbija postaju dio jake domaće bankarske grupe, zaključuje se u priopćenju.

Nešto ranije u ponedjeljak, objavljeno je da Sberbankovu podružnicu u Republici Srpskoj preuzima vlada tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Entitetska ministrica financija Zora Vidović izjavila je da će vlada RS uložiti 15 milijuna konvertibilnih maraka temeljnog kapitala te da će banku preimenovati i da će ona, u skladu sa zakonskim procedurama, nastaviti s normalnim radom.

Entitetski premijer Radovan Višković izjavio je da će novo ime banke biti objavljeno u sljedeća 24 sata.

- Svaka marka, sva sredstva bit će zaštićeni, izvršavat će sve svoje obaveze kao i do sada. Imali smo brzu reakciju Agencije za bankarstvo Srpske, izjavio je.

Oglasio se i šef Sberbanke u Banja Luci Aleksandar Kesić koji tvrdi da ona u RS radi već 20 godina i da nikada nije imala problema.

- Imamo trenutno dva problema, jedan su vlasništvo dionica, a drugi je panika građana, koju mi svakako razumijemo. Građani moraju znati da mi nemamo nikakvih problema kada je u pitanju isplata, svaka marka građana bit će isplaćena i zaštićena, istaknuo je Kesić.

Lovrinčević: Srušene su granice uobičajenog, sve je moguće

Prema riječima ekonomista Željka Lovrinčevića, puno toga ovisi o distribuciji pohrane 630 milijardi deviznih pričuva Rusije.

- Kad sam posljednji put gledao, oko 50 posto tih sredstava bilo je pod kontrolom članica G7. Te zemlje - Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Britanija i Sjedinjene Države - provodit će sankcije protiv Banke Rusije. Otvoreno je pitanje hoće li ruska guvernerka uspjeti nešto učiniti s preostalom polovinom pričuva - kaže Lovrinčević, koji upozorava da su ovi potezi i pravno gledajući potpuna inovacija te treba očekivati višegodišnje pravne bitke na temelju odredbi više međunarodnih konvencija.

Zapad je na svoj način potegnuo pitanje razvlaštenja, pa sada svi čekaju vidjeti, tumači on, kakve bi mogle biti ruske protumjere; hoće li, primjerice, blokirati svu imovinu zapadnih kompanija u Rusiji te uz pomoć Kine financirati rusko premošćivanje sankcija.

- Sada su srušene granice uobičajenog, sve je moguće - zaključuje. (Gojko Drljača)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:18