Veliko širenje

Hitachi novom akvizicijom postaje drugi najveći svjetski proizvođač električne opreme

Akvizicijom bi stekli poziciju drugog po veličini svjetskog proizvođača električne opreme
Zgrada Hitachia u Tokiju
 Toru Hanai / REUTERS

Japanski Hitachi objavio je u ponedjeljak da će kupiti većinski udio u poslovanju s elektroenergetskim mrežama švicarsko-švedskog inženjerskog giganta ABB-s za 6,4 milijarde dolara.

Tom bi transakcijom Hitachi prema pisanju japanskih medija postao najveća kompanija specijalizirana za elektroenergetske mreže u svijetu. Također bi stekli poziciju drugog po veličini svjetskog proizvođača električne opreme, nakon američkog General Electrica.

ABB-ov odjel proizvodi opremu za mreže i upravlja infrastrukturom, uključujući mreže za prijenos energije i sustave kontrole u mnogim zemljama.

Prema dogovoru dvije kompanije ABB će izdvojiti svoje poslovanje s elektroenergetskim mrežama u samostalnu tvrtku u kojoj će Hitachi početkom 2020. kupiti 80,1 posto udjela za 704 milijarde jena, priopćila je japanska kompanija.

"Planiramo kupiti i preostale dionice kako bi Hitachi u cijelosti preuzeo vlasništvo nad tim poslovanjem", rekao je glasnogovornik, ne navodeći vrijednost transakcije.

U agenciji za rejtinge Standard & Poor's ukazuju na razvoj djelatnosti prijenosa i distribucije električne energije širom svijeta, izdvajajući među njezinim perspektivnim segmentima posebno servisna rješenja.

Upozoravaju ipak na oscilacije u profitabilnosti tog sektora, ovisno o kvaliteti upravljanja projektima vezanim za isporuku opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:18