Olakšavanje mjera

HGK traži otvaranje gotovo svih trgovina bez obzira na površinu

Iz HGK-a predlažu i ukidanje ograničenja radnog vremena za maloprodaju do 17 sati čime bi se smanjio pritisak na trgovine
 Saša Burić / CROPIX

Hrvatska gospodarska komora (HGK) predlaže Vladi olakšavanja mjera zaštite od koronavirusa, među ostalim i otvaranje gotovo svih trgovina, izvijestili su u utorak iz HGK.

Među prioritetnim prijedlozima, kako se navodi u priopćenju, je otvaranje gotovo svih trgovina bez ograničenja u kvadraturi, s tim da se sigurnosne mjere odrede prema broju posjetitelja u odnosu na površinu prostora. Iz HGK-a predlažu i ukidanje ograničenja radnog vremena za maloprodaju do 17 sati čime bi se smanjio pritisak na trgovine, a predlaže se i decentralizacija mjera po županijama i gradovima, sukladno epidemiološkoj situaciji te olakšavanje dnevnih migracija radnika iz pograničnih područja koji rade u drugim državama.

Komora traži i zakonsko reguliranje rada od kuće, reaktivaciju dijela javnog prometa za prijevoz radnika koji će se u sve većem broju vraćati na posao, rad vrtića za djecu radnika kojima odlukom Stožera nije zabranjen rad, otvaranje uslužnih djelatnosti obrta uz strogo poštivanje zdravstvenih mjera te olakšavanje međunarodnog prometa roba. Predsjednik HGK Luka Burilović je istaknuo kako prijedlozi dolaze od članica Komore koje trpe velike gubitke zbog blokade i neaktivnosti.

"Smatramo kako nas je odličan posao Stožera civilne zaštite doveo u situaciju da više ne moramo birati između gospodarstva i zdravlja, već možemo imati i jedno i drugo, uz dobro odmjerene sigurnosne mjere. U tom smjeru idu i naši prijedlozi“, kazao je Burilović napominjući kako treba početi raditi i na pripremi otvaranja turističkih kapaciteta, u skladu sa zdravstvenim mjerama zaštite, kako bi što bolje iskoristili nadolazeću sezonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:13