Veliki planovi

HGK ove godine uprihodila 233 milijuna kuna: 'Ne želimo trošiti više nego što imamo'

Komora i Lijepa naša ovom godinom “mogu biti umjereno zadovoljne” budući da su svi bitni makroekonomski pokazatelji pozitivni
Luka Burilović, predsjednik HGK
 HGK

Hrvatska gospodarska komora (HGK) ove je godine uprihodila 233 milijuna kuna, odnosno sedam posto manje od planiranog, a razlog tomu Luka Burilović, predsjednik HGK, našao je u kašnjenju prodaje nekretnina zbog nesređenog imovinsko-pravnog stanja koje su naslijedili.

- Izostali su i neki transferi EU sredstava zbog procedura na koje nemamo utjecaja. Shodno tome smo smanjivali i rashode jer ne želimo trošiti više nego što imamo. Tu se držimo principa koji zagovaramo i na razini države – rekao je Burilović na 3. sjednici Skupštine HGK.

Ipak, smatra predsjednik HGK, s ovom godinom Komora, ali i Lijepa naša, “mogu biti umjereno zadovoljne” budući da su svi bitni makroekonomski pokazatelji pozitivni.

- Zabilježili smo još jednu rekordnu turističku sezonu, a rastu nam i potrošnja i investicije. Taj rast još uvijek nije po stopama koje priželjkujemo, ali dovoljan je da budemo optimistični za iduću godinu. Idemo u dobrom smjeru, ali moramo pojačati tempo – poručio je na sjednici na kojoj je jednoglasno usvojen Financijski plan HGK za 2020.

Prema njemu su, kako su priopćili iz Komore, u sljedećoj godini planirani prihodi jednaki onima koji su zabilježeni 2019., odnosno 233 milijuna kuna, a planiran višak nad rashodima iznosit će, kako procjenjuju u HGK, 28.800 kuna. Prioritet u programu rada HGK iduće će godine biti demografija i tržište rada, priprema makro i mikro strateških odrednica te upravljanje i razvoj ljudskih resursa.

HGK
Sjednica Skupštine HGK

Dodatno, prioritet Komore bit će i digitalizacija, a u skladu s time Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i energetiku, predstavio je projekt Digitalna komora koji korisnicima nudi sedam e-usluga putem kojih će se, tvrdi, ubrzati komunikacija i unaprijediti odnosi s članicama.

- Trenutno je na Digitalnoj komori registrirano preko 20.000 korisnika. Projekt je u završnoj fazi, a od siječnja će biti u potpunosti funkcionalan. No, sve ćemo dostupne usluge kontinuirano razvijati i prilagođavati korisnicima kako bi unaprijedili njihovo i naše poslovanje – rekao je Radoš i dodao kako sljedeće godine HGK pokreće i e-ured preko kojeg će se moći organizirati kompletno poslovanje tvrtki preko clouda te da će Komora organizirati i platformu za crowdfunding kako bi malim kompanijama olakšala pristup financijskim sredstvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:52