15 AGENCIJA

HGK osnovao Zajednicu Agencija za zapošljavanje: ‘Strani radnici ključni su za održavanje rasta‘

U Hrvatskoj je trenutačno najmanje 150 tisuća stranih radnika dok se stvarne potrebe kreću između 180 tisuća i 200 tisuća, rekao je savjetnik predsjednika HGK Josip Zaher

U HGK je osnovana Zajednica Agencija za zapošljavanje

Hrvatska kontinuirano radi na poboljšanju uvjeta rada i privlačnosti za strane radnike, kako kroz zakonske okvire, tako i kroz razne gospodarske inicijative. Osim produljenja valjanosti radnih dozvola, potrebno je i poboljšati uvjete rada i boravka stranih radnika. Osiguravanje kvalitetnog smještaja i hrane, pristupa zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju, zaštite od diskriminacije te integracija stranih radnika samo su neke od zadaća koje je pred sebe postavila Zajednica Agencija za zapošljavanje koja je danas osnovana u HGK. Zajednica je za početak okupila 15 agencija koje će sistematizirati prijedloge za bolje uređenje ovog tržišta.

"U Hrvatskoj je trenutačno najmanje 150 tisuća stranih radnika dok se stvarne potrebe kreću između 180 tisuća i 200 tisuća. Očekujemo da će se i u idućoj godini taj trend nastaviti. Jedan od najvažnijih izazova s kojima se susreće hrvatsko gospodarstvo je pitanje radne snage. Gotovo da nema sektora koji se ne suočava s nedostatkom radne snage. HGK već poduzima niz aktivnosti u olakšavanju problema s kojima se članice susreću u potrazi za kvalitetnim radnicima", rekao je savjetnik predsjednika HGK Josip Zaher.

Ističe i kako Hrvatska, kao destinacija za strane radnike, mora uložiti velik trud u pozicioniranje na tržištima s kojih ti radnici dolaze i zato je HGK s Ministarstvom rada i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje inicirao projekt predstavljanja Hrvatske na potencijalnim tržištima radne snage.

"Cilj je pronaći i zadržati kvalificirane radnike, ali i predstaviti se kao zemlja koja nudi visoku kvalitetu života i sigurnost, a to je jedan od zadataka novoosnovane Zajednice agencija za zapošljavanja", izjavila je glavna tajnica HGK Marina Rožić.

Hrvatska se, poput mnogih drugih europskih zemalja, suočava s demografskim izazovima i odljevom radne snage. Uz to, ekonomski rast i razvoj nekih sektora stvorili su dodatnu potražnju koju domaća radna snaga ne može zadovoljiti.

Strani radnici ključni su za održavanje rasta i konkurentnosti. Unatoč sezonskim oscilacijama graditeljstvo, na primjer, još uvijek ima značajne potrebe za radnicima zbog povećanih investicija u infrastrukturu i obnovu, ali i novih investicija u stanogradnji i logistici, posebno ako uzmemo u obzir produljenje vremenskih prilika koje pogoduju vanjskim radovima. Osim toga, industrija, logistika i trgovina su gospodarski sektori koji trenutno pokazuju veliku potrebu za stranim radnom snagom.

"Kako važnost stranih radnika za gospodarstvo raste, tako raste i važnost tržišta agencija za zapošljavanje, pogotovo strane radne snage. Budući da je to relativna novost kod nas, jasno je da je potrebno dodatno urediti status agencija i uvesti kontrole. Osim nelojalne konkurencije, suočeni smo s nedovoljno agilnom administracijom i još uvijek neujednačenim procesima", izjavio je predsjednik Zajednice Marko Pekčec dodajući kako je dio problema i u niskoj retenciji radnika, kojih dio jednom kada uđe u Hrvatsku, dakle i u EU, bez problema odabire druge države članice – bilo zbog boljih financijskih uvjeta, bilo zbog drugih statusnih prednosti koje nude.

Omogućila je to sloboda kretanja radne snage unutar EU i ulazak RH u Shengen. Očekuje se da će se ta tendencija smanjiti sa stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o strancima. Planira se produživanje valjanosti radne dozvole sa jedne na 3 godine te olakšanje promjene zanimanja kod istog poslodavca kao i promjena poslodavca u istom zanimanju unutar važeće dozvole za boravak i rad – rečeno je na osnivačkoj sjednici Zajednice agencija za zapošljavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:06