Promet

HEP u Splitu otvorio 200. punionicu električnih vozila Elen

Prekretnica u elektromobilnosti Punionica u Splitu ima snagu 93 kW, na njoj je moguće odjednom puniti dva vozila i ima sva tri standardizirana priključka za punjenje
Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, župan SD županije Blaženko Boban
 HEP

Hrvatska elektroprivreda (HEP) u ponedjeljak je u Splitu, nedaleko od centra Joker, pustila u rad svoju 200. punionicu za električna vozila pod brendom Elen.

Domaći energetski div, otkako se sve glasnije priča o početku naplate e-punionica, što se trenutačno nudi besplatno, znatno je ubrzao gradnju svoje Elen mreže. Počeo ih je postavljati 2015. koristeći sredstva iz fondova EU. U prve četiri godine otvorio ih je sto, a zatim je u posljednjih godinu dana dodao njih još sto.

Novu punionicu, koja se nalazi na križanju Varaždinske i Ulice Domovinskog rata, otvorili su Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d., i Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita.

- Naša mreža punionica već danas omogućuje svim hrvatskim vozačicama i vozačima, korisnicima električnih automobila, da nesmetano putuju do bilo kojeg odredišta u Hrvatskoj. Samo u posljednjih godinu dana postavili smo više od sto punionica. I to je pokazatelj koliko smo ubrzali realizaciju investicija u HEP-u. Zahvaljujući takvom pristupu, procjenjujemo da ćemo ove godine imati rekordnu realizaciju investicija, iznad 4 milijarde kuna - izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

- Grad Split je zeleni grad koji želi biti dio zelenog društva, a upravo postavljanje električnih punionica u našem gradu dio je te zamisli. Također, to nije moguće bez suradnje s raznim dionicima u Republici Hrvatskoj, a upravo je HEP jedan od najvažnijih. Ove tri novootvorene punioce kao i dodatnih 22 koje će biti puštene u rad do kraja godine, zalog su za još bolju suradnju HEP-a i Grada Splita i na drugim planovima, prije svega na razvojnim projektima koji su sastavni dio Smart citya, pravca u kojemu želimo ići - izjavio je Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Grada Splita.

Punionica u Splitu ima snagu 93 kW, a postavljena je na temelju sporazuma o suradnji između HEP-a i Grada Splita.

Na njoj je moguće odjednom puniti dva vozila i ima sva tri standardizirana priključka za punjenje: za punjenje izmjeničnom jednofaznom strujom, punjenje izmjeničnom jednofaznom ili trofaznom strujom i punjenje istosmjernom strujom. Na taj način HEP se trudi omogućiti da se na njegovim punionicama mogu puniti sva električna vozila dostupna na tržištu i da budu omogućeni svi načini punjenja od ultrabrzog, koje traje od 15 do 30 minuta, do onih sporijih koji se mjere i od četiri do osam sati. Od veljače je HEP počeo postavljati i ultrabrze punionice, snage 175 kW, na kojima se električni automobili mogu puniti za 15 minuta.

- S najviše hidroelektrana na svom području, Splitsko-dalmatinska županija oduvijek prednjači u korištenju obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Daljnji iskorak je napravljen na Visu gdje je zahvaljujući sunčanoj elektrani otok postao energetski samoodrživ. Drago mi je da HEP u tom smjeru ide i na otoku Hvaru. Također, zahvaljujući HEP-u imamo priliku biti među predvodnicima i što se tiče infrastrukture za električna vozila - izjavio je Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:55