TRAŽI SE RJEŠENJE

HEP se oglasio: Iako su već dobili obavijest o povećanju cijene, struja neće poskupjeti za poduzetnike

Riječ je o kupcima koji imaju aktivne ugovore s fiksnom cijenom

Ilustrativna fotografija


 

 Bozidar Vukicevic/Cropix

HEP Opskrba neće povećati cijene električne energije za 427 kupaca iz kategorije poduzetništvo, iako su ti kupci od HEP-a već dobili obavijest o promjeni cijene struje zbog povećanja godišnjeg indeksa potrošačkih cijena, izvijestio je HEP u petak.

U priopćenju HEP-a, stoji, naime, kako je tržišni opskrbljivač u HEP grupi, HEP Opskrba, ovih dana na adrese 427 kupaca (od ukupno više od 40 tisuća kupaca) iz kategorije poduzetništvo uputila obavijest o promjeni cijene električne energije zbog povećanja godišnjeg indeksa potrošačkih cijena.

Riječ je, navodi se, o kupcima koji imaju aktivne ugovore s fiksnom cijenom, sklopljene u razdoblju prije izbijanja aktualne energetske krize i enormnog porasta veleprodajnih, tržišnih cijena električne energije. Napominje se da svi ti kupci imaju ugovorenu cijenu znatno nižu od cijene limitirane uredbom Vlade o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

"Kako se spomenuta odluka HEP Opskrbe kod dijela kupaca ne bi pogrešno interpretirala kao poskupljenje električne energije prije isteka roka primjene Uredbe, naknadno je donesena odluka o prolongiranju usklađenja cijena do daljnjega", poručuju iz HEP-a.

Iz HEP-a napominju da bi cijena električna energije za 427 kupaca i uz prethodno najavljenu korekciju cijene, i nadalje bila niža od one propisane Vladinom uredbom.

Objašnjava se da se mogućnost promjene cijene temelji na odredbama ugovora odnosno uvjetima opskrbljivača HEP Opskrbe koji sadrže odredbu prema kojoj HEP Opskrba može korigirati cijene jednom godišnje.

Korekcija je moguća u visini promjene (povećanja) godišnje stope indeksa potrošačkih cijena koju objavljuje Državni zavod za statistiku. Tu je odredbu bilo moguće aktivirati nakon što je DZS u siječnju objavio da je povećanje indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razini iznosilo 10,8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2023 01:58