Ulaganja

HEP ESCO izvodi 30,8 milijuna kuna vrijednu modernizaciju javne rasvjete u Osijeku

I ovim projektom Hrvatska elektroprivreda se potvrđuje kao predvodnik niskougljične energetske tranzicije Hrvatske
 Ranko Šuvar / CROPIX

Započeo je projekt rekonstrukcije javne rasvjete na području Grada Osijeka kojim će se 11.086 rasvjetnih tijela zamijeniti suvremenim svjetiljkama s LED izvorima svjetlosti.

Nakon rekonstrukcije, potrošnja električne energije za javnu rasvjetu smanjit će se za 7,5milijuna kilovatsati godišnje u odnosu na dosadašnju, što će omogućiti povrat investicije od 30,8 milijuna kuna u roku od osam godina.

Projekt se realizira na temelju Ugovora o provedbi projekta energetske učinkovitosti na javnoj rasvjeti Grada Osijeka, koji su krajem ožujka 2020. sklopili Grad Osijek i tvrtka HEP ESCO d.o.o., članica HEPgrupe, a na temelju provedenog postupka javne nabave na kojem je kao najpovoljnija odabrana ponuda zajednice ponuditelja HEP ESCO i ELOS d.o.o. iz Solina. Rekonstrukcija rasvjete obavit će se u roku od 300 dana, a ukupan projekt uključuje projektiranje, financiranje, rekonstrukciju i modernizaciju te otklanjanje grešaka ili kvarova u razdoblju od osam godina. Osim zamjene rasvjetnih tijela, bit ćeimplementiran sustav nadzora upravljanja, regulacije, mjerenja i verifikacije ušteda, a koji omogućujedaljinsko upravljanje i nadzor.

„I ovim projektom Hrvatska elektroprivreda se potvrđuje kao predvodnik niskougljične energetske tranzicije Hrvatske, koja se temelji na obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti u vlastitoj proizvodnji i potrošnji, ali i kod svojih kupaca. Bitan oslonac provedbe naše razvojne strategije je suradnja s jedinicama lokalne samouprave“, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić i podsjetio da je upravo Osijek primjer intenzivne realizacije obnovljivog scenarija razvoja HEP-a, jer napodručju grada ima osam ELEN punionica za električna vozila i pet sunčanih elektrana na krovovima poslovnih objekata.

Po završetku ogrjevne sezone počet će i realizacija projekta zamjene imodernizacije vrelovoda, vrijednosti 78 milijuna kuna, sufinanciranog sredstvima iz EU fondova.

„Želim naglasiti da je u aktualnim kriznim okolnostima iznimno važno da se nastavi realizacija investicija uenergetskom sektoru, u cilju razvoja i stabilnosti hrvatskog gospodarstva“, zaključio je Barbarić.

Osim energetskih i financijskih ušteda, modernizacija javne rasvjete doprinijet će zaštiti okolišasmanjenjem emisije CO 2 i svjetlosnog onečišćenja u skladu s EU direktivom. Implementacijom direktiveu Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji je stupio na snagu 1. travnja 2019. sve su jedinicelokalne samouprave dužne uskladiti postojeću rasvjetu s odredbama Zakona u roku od 12 godina.

Na temelju bogatog iskustva s projektima modernizacije javne rasvjete, provedenih u deset gradova urazdoblju od 2005. do 2011. godine prema ESCO modelu (dogovorene uštede), HEP ESCO se prilagodionovim okolnostima u regulativi i na tržištu te je od 2018. godine počeo nuditi i realizirati projektemodernizacije javne rasvjete prema naprednijem ESCO/EPC modelu, koji se temelji na ugovoru sjamstvom ušteda. Do sada je prema tom modelu realizirao projekte modernizacije javne rasvjete uOpćini Stupnik i Gradu Zaprešiću, a osim s Gradom Osijekom, projekt je ugovorio i s Općinom Gola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2022 18:23