HBOR-ova konferecnija

HBOR i nizozemski Atradius potpisali Ugovor o suradnji, Perko: 'Možemo puno naučiti'

Atradius je u 2017. ostvario 1,8 milijardi eura prihoda i 186 milijuna eura dobiti
Tamara Perko
 Tonči Plazibat / CROPIX

Predstavnici HBOR-a i njegov nizozemski pandan Atradius potpisali su danas u Dubrovniku Ugovor o suradnji, kojim se uspostavlja jača suradnja dviju institucija.

Ugovor je u ime HBOR-a potpisala Tamara Perko, predsjednica Uprave, a u ime Atradius Dutch State Businessa Niek van der Beek, izvršni direktor za razvoj i međunarodno poslovanje. Tim se sporazumom, istakli su potpisnici, suradnja HBOR-a i Atradiusa stavlja na novu, višu razinu.

Atradius je svjetski lider u području kreditnog osiguranja, izdavanja garancija i usluga prisilne naplate potraživanja, trenutačno zapošljava 3.700 ljudi, a u 2017. godini ostvario je 1,8 milijardi eura prihoda i 186 milijuna eura dobiti.

Perko je istaknula da su i HBOR i Atradius članovi Bernske unije, krovne organizacije za osiguranje izvoza, a upravo suradnju između različitih izvozno-kreditnih agencija u Europi i svijetu Perko smatra ključnom, s obzirom da se tako mogu preuzeti najbolje prakse poslovanja.

- Atradius, koji posluje gotovo sto godina je definitivno jedna institucija od koje HBOR ima što naučiti i može preuzeti najbolju praksu - poručila je Perko.

Perko napominje da ovaj sporazum otvara i neke nove okvire za suradnju, poput mogućnosti suosiguranja i reosiguranja projekata u kojima sudjeluju hrvatski i nizozemski izvoznici.

Izrazila je nadu za što skorijom konkretizacijom suradnje, koja bi osim razmjene "know-howa" dovela i do konkretnih projekata.

Niek van der Beek kazao je da sporazum svjedoči želji za suradnjom, poručivši kako će međusobna izmjena znanja i iskustava donijeti koristi objema stranama.

- Iako naša suradnja već traje godinama, ovo će joj biti dodatan poticaj - rekao je van der Beek.

Z. Marić: Trendovi u hrvatskom izvozu pozitivni

Perko i van der Beek u sklopu HBOR-ove konferencije sudjelovali su i na panelu "Izvozno-kreditno osiguranje kao ključan element internacionalizacije poslovanja", kojem su nazočili i potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Vazil Hudák, izvršna direktorica španjolske agencije CESCE Beatriz Reguero Naredo, predsjednik Uprave Končar-Električnih vozila Ivan Bahun i ministar financija Zdravko Marić.

Marić je poručio da su trendovi u hrvatskom izvozu dobri i pozitivni, pri čemu je apostrofirao pojavu novih djelatnosti i novih tvrtki koje su "poprilično aktivne u izvoznom dijelu".

Kada je riječ o podizanju konkurentnosti hrvatskog izvoza, Marić kaže da država svoj doprinos prije svega može dati u pogledu smanjenja troškovne strane, odnosno poreza, neporeznih davanja i drugih opterećenja.

Bahun je kazao da je HBOR razvio čitav niz financijskih proizvoda koji su nužni društvu i industriji koja razvija i izvozi proizvode visoke dodane vrijednosti, kao što su električne lokomotive, moderni električni vlakovi, kao i električni tramvaji, što je i temeljna djelatnost tvrtke kojoj je Bahun na čelu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:29