NEOSTVARENA TRANSAKCIJA

Hanfa: Zbog načina donošenja odluke o ulaganju u Fortenova grupu pokrenut je nadzor nad Allianzom ZB

Ulazak mirovinskih fondova u vlasničku strukturu Fortenova bio je planiran tako da oni otkupe udio ruskog Sberbanka...

Ante Žigman, predsjednik upravnog vijeća Hanfe

 Boris Kovacev/Cropix

Iz Hanfe su u ponedjeljak potvrdili da je u tijeku nadzor nad društvom za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Allianz ZB d.o.o., zbog načina donošenja odluke o ulaganju u Fortenova grupu.

"U ovom trenutku ne možemo iznositi detalje no možemo potvrditi da je započeo i da je u tijeku neposredni nadzor nad Allianz ZB d.o.o. društvom za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, zbog načina donošenja odluke o ulaganju u Fortenova grupu na sjednici nadzornog odbora spomenutog društva. Nakon što utvrdi sve okolnosti Hanfa će o rezultatima provedenog postupka obavijestiti nadležna državna tijela", kažu u Hanfi (Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga).

Ulazak mirovinskih fondova u vlasničku strukturu Fortenova grupe bio je planiran tako da oni otkupe udio ruskog Sberbanka u toj kompaniji, uz odobrenja nadležnih tijela. Radi toga je u uredbi EU -a o sankcijama protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu iz srpnja ove godine osiguran prijelazni rok do kraja listopada. Time su bile osigurane pretpostavke za otkup udjela Sberbanka. No, transakcija nije ostvarena zbog odustanka Allianza.

U međuvremenu, ruski Sberbank izvijestio je da je prodao svoj udjel u Fortenovi arapskom investitoru Saifu Alketbiju, ali ta je transakcija pravno upitna budući da za nju nisu ishodovane dozvole regulatora, s obzirom da je Sberbank među subjektima na koje se odnosi sankcijski režim prema Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:42