LUPILI IH PO PRSTIMA

Hanfa naložila PBZ Croatiji da preciznije definira ulaganja u inozemne dionice

Hanfa je uočila da PBZ CO strategiju ulaganja po klasama i potklasama imovine donosilo u širokom rasponu

Ante Žigman, predsjednik Uprave HANFA-e

 Boris Kovacev/CROPIX

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u srijedu je lagano lupila po prstima Upravu društva PBZ Croatia osiguranje za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima. Naloženo joj je da prilikom određivanja strategije ulaganja za fondove pod svojim upravljanjem "jasnije i preciznije utvrdi raspone ciljanih udjela za klase i potklase imovine, pritom vodeći računa da osnovna strategija ulaganja bude u skladu s proklamiranim profilom rizičnosti pojedinog fonda."

Naime, u redovnom nadzoru, Hanfa je uočila da PBZ CO strategiju ulaganja po klasama i potklasama imovine donosilo u širokom rasponu. Stoga im je regulator tržišta sugerirao da raspone ciljanih udjela klasa i potklasa imovine preciznije odrede kako bi predstavljali osnovu za određenje profila rizičnosti pojedinog fonda. Isto tako, kod donošenja pojedinačnih odluka o ulaganju u inozemne dionice uočena je potreba da takva ulaganja budu potpunije obrazložena i pojašnjena te da se prilože i dokumentiraju odgovarajuće, detaljnije interne analize i razlozi koji su poslužili pri odabiru pojedinih izdavatelja.

Doduše, istaknuli su kako je PBZ CO uspostavilo mehanizme kontinuiranog praćenja i upozorenja kod pojedinačnih ulaganja kojima provodi i dokumentira postupanja u investicijskom procesu. No potrebno je, pojasnili su u Hanfi, da isti obuhvate sva relevantna i ključna postupanja, a naročito ona koja su utjecala na donošenje odluke o ulaganju i praćenje pojedinačnih ulaganja.

Također, savjetovano im je da prilikom donošenja odluka o kupnji jasnije definiraju ciljeve ulaganja i ostvarivanja ciljeva ulaganja te prilikom donošenja odluke o prodaji pojedine dionice ujednače dokumentiranost ostvarenja/neostvarenja zadanih ciljeva radi ujednačavanja postupanja u praksi i transparentnog praćenja ulaganja i ostvarenja ciljeva ulaganja te da internim aktima propišu postupanje kod definiranja ciljeva ulaganja u dionice.

Što se tiče postupaka rješavanja pritužbi članova, iako je uočeno je da PBZ CO ima angažiran pristup pritužbama članova, te je u praksi uspostavilo određene afirmativne i kvalitetne mehanizme procesa rješavanja pritužbi članova, naloženo im je da dorade interni akt kojim se uređuje postupanje s pritužbama.

Društvo PBZ Croatia osiguranje ima više od 400 tisuća članova, a imovina obveznih mirovinskih fondova pod upravljanjem iznosi gotovo 23,5 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:50