Drastičan pad

HAC ovaj vikend imao 6,6 milijuna kuna manji prihod od cestarine

Najveće smanjenje je na autocesti Zagreb - Split - Dubrovnik, koja je ovaj vikend imala 50 posto manji promet nego istoga vikenda prošle godine
 Ranko Suvar / Ilustracija / CROPIX

Zatvaranje granica, ograničavanje, a potom i obustava dijela prometa već su se sada dramatično odrazili na prihode upravitelja autocesta u Hrvatskoj.

Jutarnji list posjeduje podatke o drastičnom padu prometa i prihoda na autocestama Zagreb - Macelj te onima kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb. Na svim autocestama u Hrvatskoj u prva dva mjeseca promet i prihodi od cestarina izrazito su rasli. Hrvatske autoceste su, primjerice, u veljači imale rast prometa i prihoda za više od deset posto. A onda je došao koronavirus i sve je otišlo u crveno.

Tako se, prema informacijama koje je dobio Jutarnji list, na autocesti Zagreb - Macelj u drugom i trećem tjednu ovoga mjeseca, kada su počele prometne restrikcije, promet smanjio za 75 tisuća vozila u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Prihod od cestarina u ta dva tjedna ovogodišnjeg ožujka manji je za dva i pol milijuna kuna. S obzirom na razvoj situacije, brojke će biti još gore.

Prema dostupnim podacima, ništa bolji podaci o prometu i prihodima nisu na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb. Ovoga vikenda promet je na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste pao za 59 posto. Istog vikenda prošle godine njihovim je autocestama prošlo 266.425 tisuća vozila, a ovoga vikenda 156.181 vozilo manje. Najveće smanjenje prometa je na autocesti Zagreb - Split - Dubrovnik, koja je ovoga vikenda imala 50 posto manji promet nego istoga vikenda prošle godine. Autocestama kojima upravlja Autocesta Rijeka - Zagreb ovoga vikenda prošlo je 89 tisuća vozila manje nego istoga vikenda prošle godine, što je 60 posto manje. Ukupno je ovoga vikenda autocestama kojima upravljajuHrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb prošlo 245 tisuća vozila manje. Takav pad prometa odrazio se i na prihode od cestarina. Prihod Hrvatskih autocesta samo ovoga vikenda bio je manji za 6,6 milijuna kuna, odnosno oko 45 posto u odnosu na isti vikend 2019. godine. Najveći pad prihoda je zabilježen na autocesti Zagreb - Lipovac koja bilježi minus od čak oko 3,9 milijuna kuna. Prihod ARZ-a je pak bio manji za oko 3 milijuna kuna, odnosno prihod od ovoga vikenda na njihovim je autocestama oko 9,7 milijuna kuna manji u odnosu na isti vikend prije godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:15