Sutra konferencija Jutarnjeg

Gubimo li zbog PDV-a 2,5 milijardi eura investicija u turistički sektor?

Nekonkurentni Hrvatski turizam i ugostiteljstvo plaćaju jednu od najviših stopa PDV-a
Ilustracija
 Božidar Vukičević / CROPIX

Zadrži li postojeće porezno opterećenje na turizam, Hrvatska bi do 2030. godine mogla izgubiti više od dvije i pol milijarde eura potencijalnih ulaganja u turistički sektor! Manja ulaganja u turizam značila bi i manje novih radnih mjesta, kao i manju zaradu od turizma te, u konačnici, manje prihode u državnoj blagajni.

Iako zvuče pomalo katastrofično, te prognoze iz analize koju su nedavno izradili Hotel & Destination Consulting (HDC), Proficiscor i pulski Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”, nisu bez temelja. Visoko porezno opterećenje hrvatskoga turizma kočnica je, upozorava se, još snažnijeg razvoja djelatnosti u kojoj se svake godine “okrene” svaka peta kuna ili euro u hrvatskom novčanom krvotoku.

Nekonkurentni Hrvatski turizam i ugostiteljstvo plaćaju jednu od najviših stopa PDV-a među konkurentskim zemljama i u EU. Dok se, primjerice, na hotelske i restoranske usluge u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj obračunava stopa PDV-a od 10 posto, a u susjednoj Sloveniji 9,5 posto, u nas se na usluge smještaja obračunava stopa PDV-a od 13 posto, a usluge restorana oporezuju se stopom PDV-a od čak 25 posto. Posljedica je toga i slabija konkurentnost hrvatskog turističkog sektora u odnosu na konkurentske zemlje, o čemu svjedoče i rezultati indeksa konkurentnosti turizma, koji objavljuje Svjetski gospodarski forum, a prema kojem smo lani zauzeli tek 36. mjesto na ljestvici 136 analiziranih zemalja u svijetu.

Zbog takve porezne presije, upozorava se u studiji, zamjetan je i podbačaj na investicijskom planu. Iako je cilj za razdoblje od 2014. do 2020. godine da u turizam privučemo sedam milijardi eura ulaganja, u razdoblju od 2014. do 2016. realizirano je samo 1,3 milijarde eura investicija, pa postavljeni investicijski ciljevi najvjerojatnije neće biti ostvariti.

PDV od 10% Autori studije stoga predlažu smanjenje stope PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu. Razvili su više scenarija, a stručnjaci kao najbolji ocjenjuju onaj koji govori o sniženoj stopi PDV-a od 10 posto, kojom bi se oporezivale kako usluge smještaja, tako i ugostiteljske usluge. Ako bi se turizam i ugostiteljstvo u Hrvatskoj oporezivao stopom PDV-a od 10 posto, pokazuju računice iz analize, ostvario bi se prostor za otvaranje više od 15.000 radnih mjesta do 2021. godine, kao i za rast investicija. Proračun bi, doduše, u početku uprihodovao manje novca od PDV-a, no jačanje sektora u konačnici bi se isplatilo i državnoj blagajni.

- Definitivno treba ići na smanjenje stope PDV-a, i to na barem 10 posto, što je stopa PDV-a koju imaju i naši glavni konkurenti. Koristi toga bile bi jačanje konkurentnosti i veća investicijska atraktivnost, kao i rast plaća - ističe Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma i bivši ministar turizma.

Porezno rasterećenje privuklo bi ulaganja

Zahtjevi turističkog sektora za smanjenjem stope PDV-a dolaze u vrijeme kad iz Vlade najavljuju nastavak porezne reforme. Zbog toga Jutarnji list u HUP-u sutra organizira okrugli stol “Kako poreznom reformom potaknuti investicije?”. Najavljeno je sudjelovanje Zdravka Marića, ministra financija, Davora Majetića, glavnog direktora HUP-a, Branka Bogunovića, partnera u HD Consultingu, i Borisa Cote, profesora na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, te Veljka Ostojića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:32