POSLOVANJE

Grupa Podravka u prvom tromjesečju sa 105,2 milijuna kuna neto dobiti, pokreću investicijski ciklus

Iz Podravke ističu kako su prihodi od prodaje očekivano niži u odnosu na usporedno razdoblje, ali u skladu su s usvojenim planom poslovanja za ovu godinu
Marin Pucar, nedavno preminuli predsjednik Uprave Podravke
 Goran Mehkek/Cropix

Grupa Podravka je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 105,2 milijuna kuna, što je za 15,6 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su u petak iz te prehrambene kompanije.

"Pozitivan rezultat potvrđuje činjenicu o sposobnosti kompanije za prilagodbom poslovanja i u nepredviđenim, izvanrednim situacijama te odražava snagu i izdrživost poslovnog modela i temeljnih djelatnosti grupe Podravka", navodi se u priopćenju.

Prihodi od prodaje grupe u prvom su tromjesečju ove godine iznosili 1,08 milijardi kuna i manji su za 12,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Iz Podravke ističu kako su prihodi od prodaje očekivano niži u odnosu na usporedno razdoblje, ali u skladu su s usvojenim planom poslovanja za ovu godinu.

"Očekivani pad prihoda od prodaje u odnosu na 2020. posljedica je neuobičajeno velikog povlačenja robe te stvaranja dodatnih zaliha kod kupaca u ožujku prošle godine, što je bila posljedica uvođenja zatvaranja (lockdowna) u većini zemalja u kojima je grupa Podravka prisutna", pojašnjavaju iz koprivničke kompanije.

image
Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ističu pritom kako je rast prihoda od prodaje u iznosu od 4,3 posto u odnosu na godinu prije ostvaren na tržištima zapadne Europe i prekooceanskih zemalja.

Iz Podravke naglašavaju kako su navedena ostvarenja pod velikim utjecajem mjera ograničenog kretanja i poslovanja u mnogim zemljama u kojima grupa Podravka posluje, zbog čega brojni, primjerice institucionalni kupci (škole, domovi, bolnice i sl.) posluju smanjenim kapacitetom pa tako naručuju i manje proizvoda. Navedeni utjecaj posebno se odražava na tržištu Slovenije gdje je Žito veliki dobavljač navedenim kupcima.

"No, kada uspoređujemo ukupne prihode od prodaje iz prvog tromjesečja ove godine s usporednim razdobljem 2019. godine, koja nije bila obilježena krizom uzrokovanom koronom, tada dolazi do rasta navedenih prihoda na razini od oko 6 posto, što svakako pokazuje pozitivne trendove u poslovanju kompanije", ističu iz koprivničke prehrambene kompanije.

NO dao suglasnost za pokretanje investicijskog ciklusa

Iz Podravke navode kako je Nadzorni odbor na današnjoj sjednici dao suglasnost Upravi za pokretanje investicijskog ciklusa koji će se odvijati u nekoliko faza.

Time Podravka, među ostalim, pokretanjem procesa optimizacije logistike, kreće u izradu projekta investicije u novi logističko-distributivni centar. Cilj je optimizacija ukupnih logističkih operacija koja će unaprijediti učinkovitost grupe Podravka i pridonijeti podizanju konkurentnosti ukupnog poslovanja, ističu iz kompanije.

Navode i kako je, u okviru odobrenog investicijskog ciklusa, Nadzorni odbor dao prethodnu suglasnost za informatičku i energetsku rekonstrukciju, kao i modernizaciju poslovne zgrade u Koprivnici radi unaprjeđenja energetske učinkovitosti, korporativne i informacijske sigurnosti sustava te stvaranja odgovarajućih uvjeta za rad koji će potpuno zadovoljavati propisane zakonske norme te odgovarati novim zahtjevima u vremenu nakon pandemije uzrokovane koronavirusom.

Osim ta dva projekta, grupu očekuje još nekoliko važnijih projekata kojima se nastoji tehničko-tehnološki modernizirati i digitalno transformirati kompaniju te je dovesti na optimalnu razinu razvijenosti kako bi mogla adekvatno odgovoriti sve većim zahtjevima brojnih tržišta na kojima posluje.

Usvojeni revidirani rezultati za 2020. i predložena dividenda od 9 kuna po dionici

Nadzorni odbor je usvojio i revidirane rezultate poslovanja za 2020. godini, u kojoj je grupa Podravka ostvarila neto dobit od 248,9 milijuna kuna, što je rast od 12,3 posto u odnosu na 2019. godinu.

Usvojen je i prijedlog o upotrebi dobiti za 2020. godinu te je glavnoj skupštini Podravke predložena isplata dividende od devet kuna po dionici, ističu iz koprivničke kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 07:00