OBJAVLJENI REZULTATI

Grupa Podravka u prvih devet mjeseci 2023.godine, stvarila 525 miljuna eura prihoda

Realizirane su i investicije u vrijednosti 47,1 milijun eura, što je gotovo 21 posto više nego u istom razdoblju lani

Podravka 

Grupa Podravka u prvih je devet mjeseci 2023. ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 525,1 milijuna eura, što je 32,4 milijuna eura, odnosno 6,6 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi segmenta Prehrane pritom su iznosili 406,9 milijuna eura, što je 4,8 posto, odnosno 18,5 milijuna eura više u odnosu na prvih devet mjeseci 2022.godne. Značajan rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, 13,3 posto, odnosno 13,8 milijuna eura, ostvario je segment Farmaceutike, s ukupno 118,2 milijuna eura prihoda.

„Unatoč još uvijek snažno prisutnim pritiscima na rast cijena sirovina, ambalaže i energenata, naročito u Prehrani, možemo biti zadovoljni rezultatima. Te smo pritiske u velikoj mjeri amortizirali poboljšanjem kvalitete nastupa na inozemnim tržištima. U segmentu Prehrane osobito sam zadovoljna rezultatima koje daju promjene na tržištima Poljske, Njemačke, Austrije i SAD-a i koji vidljivo doprinose profitabilnosti cjelokupne Prehrane. U segmentu Farmaceutike uspjeli smo prevladati izazove koje je donio rat u Ukrajini te je Belupo poslovao iznimno dobro“, poručila je Martina Dalić, predsjednica uprave Podravke.

image

Martina Dalić

Neja Markicevic/Cropix

Operativna dobit Podravka Grupe prije amortizacije u prvih je devet mjeseci ove godine dosegla 72,5 milijuna eura, što je 3,5 milijuna eura, odnosno 5 posto više nego u istom razdoblju lani. Također, porasla je i normalizirana operativna dobit prije amortizacije. Za prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 73,2 milijuna eura, što je 4,7 milijuna eura ili 6,8 posto više u odnosu na isto razdoblje 2022. Neto dobit Grupe Podravka iznosila je 58,3 milijuna eura. U usporedbi s prvih devet mjeseci 2022., radi se o porastu od 22,6 milijuna eura, odnosno 63,4 posto. Dobit Podravka Grupe pod utjecajem je poreznih olakšica temeljem Zakona o poticanju ulaganja u iznosu od 19,7 milijuna eura, a kada isključimo učinke njezine primjene, normalizirana neto dobit Podravka Grupe u prvih devet mjeseci iznosila je 39,2 milijuna eura i viša je za 10,1 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. Pritom je normalizirana neto dobit Farmaceutike porasla za 40,7 posto i iznosila 17,9 milijuna eura, a kod Prehrane 21,3 milijuna eura, što je 1,6 milijuna eura manje nego prošle godine.

„Investicijski ciklus u punom je jeku, a naši investicijski projekti vrijedni više od 100 milijuna eura napreduju prema planu. Posebno mi je drago i što smo uspješno dovršili veliki projekt Zaokret Žita, čime smo osigurali stabilne temelje za daljnji rast pekarstva i širenje na slovenskom, ali i hrvatskom tržištu. Na koncu, nakon povećanja plaća koje je provedeno s 1. srpnja, stigli smo na korak do novog sustava plaća koji će otkloniti dugogodišnje nepravednosti u vrednovanju radnih mjesta s kojima su se naši radnici do sada susretali, a spremni smo i za nova ulaganja u materijalna prava naših radnika“, dodala je Dalić.

U prvih devet mjeseci ove godine prema planu je išao i investicijski ciklus. Realizirane su investicije u vrijednosti 47,1 milijun eura, što je gotovo 21 posto više nego u istom razdoblju lani. One obuhvaćaju izgradnju logističko-distributivnog centra, pogon za preradu rajčice, nabavu novih strojeva i opreme te otvaranje novih radnih mjesta. Prioriteti investicijskog ciklusa jesu ulaganja u modernizaciju, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, podizanje efikasnosti i energetske učinkovitosti te daljnje unapređenje uvjeta rada, a u tijeku su još i radovi na modernizaciji mesne industrije Danica, ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju i navodnjavanje, kao i u dodatn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:30