Rezultati za 2023.

Grupa Končar zaključila prošlu poslovnu godinu s rastom novougovorenih poslova u izvozu od 81 posto

Prihodi, dobit i profitna marža dosegnuli su povjesno najveću razinu. Konsolidirani prihodi od prodaje iznose 901,1 milijun eura

Gordan Kolak

 Damir Krajac/Cropix

Prema nerevidiranim financijskim izvještajima, objavljenim na stranicama Zagrebačke burze, prihodi, dobit i profitna marža Grupe Končar dosegnuli su najveću razinu u povijesti. Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 901,1 milijun eura, što je za 197,2 milijuna eura ili 28 posto više u odnosu na ostvarenje u 2022. godini. Udio izvoza je visok i zauzima više od 65 posto ukupnih prihoda od prodaje. Izvoz u zemlje Europske unije ostvaren je u iznosu od 426 milijuna eura te čini 73 posto ukupno ostvarenog izvoza. Izvještajna neto dobit ostvarena je u iznosu od 73,2 milijuna eura, što je 48,9 posto više od ostvarenja u 2022. godini usprkos činjenici da je prošlogodišnji rezultat bio pod utjecajem visokog iznosa jednokratnih stavki. Normalizirana neto dobit iznosi 86 milijuna eura i dvostruko je veća u odnosu na onu ostvarenu u 2022. Normalizirana EBITDA iznosi 111,3 milijun eura i veća je za 50,7 milijuna eura ili 83,8 posto od normalizirane EBITDA-e ostvarene 2022. Normalizirana EBITDA marža iznosi 12,4 posto, a u istom je razdoblju prošle godine iznosila 8,6 posto.

Novougovoreni poslovi Grupe Končar premašili su 1,3 milijarde eura, od kojih se čak 76,6 posto odnosi se na izvoz. Stanje otvorenih obveza ("backlog") iznosi 1,42 milijarde eura, pri čemu treba istaknuti da se knjiga ugovora puni i za 2025. godinu, za koju su već ugovoreni novi poslovi u iznosu od ukupno 465,2 milijuna eura.

"Promjene i aktivnosti pokrenute u posljednje četiri godine, uz naglasak na prilagođavanje tržišnim trendovima, doprinijele su izvanrednim rezultatima. Zelena tranzicija u Europi posljednjih nekoliko godina hvata puni zamah, što je Končar na vrijeme prepoznao i iskoristio. Uz pozitivne trendove, 2023. godina bila je obilježena globalnim događajima koji su neizbježno imali utjecaj na poslovanje. Međutim, u novu poslovnu godinu ulazimo s opravdanim optimizmom te očekujemo daljnji rast poslovanja i dobre rezultate. Ciljevi su i dalje isti - porast prihoda, poglavito od izvoza, daljnja ulaganja u opremu i razvoj novih proizvoda te ulaganja u ljudske potencijale, cjeloživotno učenje i profesionalni razvoj kao preduvjete za ostvarenje svih zadanih ciljeva. Orijentiranost na kupca, izvrsnost, inovativnost i očuvanje prirodnih resursa i dalje ostaju ključni elementi poslovanja. Svoju vjerodostojnost gradimo na odgovornosti prema zaposlenicima i zajednici te doprinosu izgradnji zdrave ekonomije i društva", istaknuo je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

image

Končar D-ST Bluemint transformator

Pouzdanost i povjerenje

Kolak naglašava da su pouzdanost i povjerenje, izgrađivani desetljećima, osigurali Končaru rekordan iznos novih narudžbi, poglavito na zahtjevnim tržištima Njemačke, Švedske, Austrije, Norveške i Nizozemske. I na ostalim tržištima došlo je do rasta ugovorenosti, pri čemu se posebno ističu Sjedinjene Američke Države, gdje su ugovoreni novi poslovi u iznosu od 30,9 milijuna eura.

Rast ključnih pokazatelja poslovanja ostvarili su svi poslovni segmenti, a posebice se ističe segment prijenosa i distribucije elek­trične energije. Nastavak iznimne potražnje za transformatorima, koji predstavljaju jednu od najsnažnijih poluga Končareva proizvodnog portfelja, utjecao je na sjajne rezultate te potvrdio ulogu Končara kao regionalnog lidera u razvoju i proizvodnji viso­kotehnoloških rješenja za provedbu zelene energetske tranzicije na razini cijele Europske unije. I u ostalim poslovnim područjima ostvareni su značajni iskoraci.

Iz Končara su naglasili da se u proteklom razdoblju globalna ekonomija suočila se sa snažnim geopolitičkim tenzijama, rat u Ukrajini i dalje traje, a izbijanje novog sukoba na Bliskom istoku i prijetnja širenja rata izvan Gaze i Izraela dodatno destabilizira energetska tržišta. "Iako se rast inflacije u posljednjem tromjesečju 2023. usporio, gospodarstvo se i dalje suočava s jakim pritiskom na rast troškova poslovanja. U takvim uvjetima Grupa Končar ostvarila je odlične rezultate poslovanja koji su nadmašili visoko postavljene ciljeve na početku godine. Brze prilagodbe razvojnih, proizvodnih i poslovnih procesa novoj elektroenergetskoj eri rezultirali su rekordnim iznosom novih narudžbi", istaknuli su iz Končara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:59