POSLOVNI REZULTATI

Grupa Končar u prvom polugodištu ostvarila 124 posto veću neto dobit

U tom je razdoblju na razini grupe ostvaren rast konsolidiranih poslovnih prihoda za 18,3 posto, na 1,6 milijardi kuna
Gordan Kolak
 Boris Kovacev/Cropix

Grupa Končar u prvom polugodištu ostvarila je 74,3 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 41,2 milijuna kuna ili 124,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog u četvrtak.

"Končar je prvo polugodište 2021. godine završio s odličnim rezultatima i svi ključni poslovni pokazatelji pokazuju rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine", kaže predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Gordan Kolak u komentaru financijskog izvješća.

U tom je razdoblju na razini grupe ostvaren rast konsolidiranih poslovnih prihoda za 18,3 posto, na 1,6 milijardi kuna.

Po podacima iz financijskog izvješća, društva grupe Končar ostvarila su u prvom polugodištu konsolidirane prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 1,6 milijardi kuna, što je 251,9 milijuna kuna ili 18,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Na domaćem tržištu ostvareni su prihodi u iznosu od 609,5 milijuna kuna, što je 37,3 posto više, dok su prihodi od prodaje inozemnom tržištu porasli 9,6 posto, na 983,6 milijuna kuna. Tako udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga iznosi 61,7 posto.

Najznačajniji izvoz ostvaren je na tržištu Njemačke i to iznos od 181,6 milijuna kuna ili 18,5 posto ukupnog izvoza. Slijedi Švedska u koju je izvezeno roba i usluga u iznosu od 145,4 milijuna kuna ili 14,8 posto ukupnog izvoza te Austrija s 78,8 milijuna kuna ili 8 posto ukupno ostvarenog izvoza.

Iz Končara ističu da su uz prodajne, ostvareni i odlični financijski rezultati - EBITDA iznosi 129,7 milijuna kuna i veća je za 46 milijuna kuna u odnosu na prvo polugodište lani, a EBITDA marža iznosi 8,1 posto (u istom razdoblju prošle godine iznosila je 6,2 posto).

Operativna dobit ostvarena je u iznosu od 81,3 milijuna kuna, a ostvareni neto konsolidirani rezultat Grupe iznosi 74,3 milijuna kuna i u odnosu na isto razdoblje lani veća je za 41,2 milijuna kuna, navodi se.

U prvom polugodištu društva Grupe Končar ugovorila su novih poslova u iznosu od 2,2 milijarde kuna, što je u odnosu na prošlu godinu 691,8 milijuna kuna ili 46,5 posto više novih poslova. Od ukupnog iznosa ugovorenih poslova 956 milijuna kuna (43,9 posto ukupno ugovorenih poslova) ugovoreno je za domaće tržište, a 1,12 milijarde kuna (56,1 posto ukupno ugovorenih poslova) odnosi se na ugovore u izvozu.

Knjiga narudžbi (backlog) na kraju lipnja iznosi 4,8 milijardi kuna, što je 13,8 posto više od stanja na početku godine.

Plan prihoda od prodaje u potpunosti je pokriven ugovorenim poslovima, a do kraja godine očekuje se ugovaranje novih poslova za realizaciju u 2022. i narednim godinama. Krajem polugodišta backlog za realizaciju u godinama koje slijede iznosi 3 milijarde kuna, navodi se.

Daljnji rast novougovorenih poslova u prvom polugodištu i stanja ugovorenih poslova (backlog) te rast svih pokazatelja poslovanja odraz su niza aktivnosti koje je Grupa poduzela u složenoj gospodarskoj situaciji, kazao je Kolak.

Također ističe kako su u okruženju koje još uvijek sadrži mnoge neizvjesnosti povezane s pandemijom koronavirusa pokazali otpornost i usredotočenost na poslovne partnere, zaposlenike, proizvodne i komercijalne aktivnosti te su zadovoljni ostvarenim u prvih šest mjeseci ove poslovne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 00:47