ODGOVOR NA KRIZU

Grupa EIB zabilježila rekordnu godinu, u Hrvatskoj uložila 530 milijuna eura

Potpredsjednik EIB-a zadužen za poslove u Hrvatskoj istaknuo je kako je hrvatskim malim i srednjim poduzećima osigurana ključna financijska potpora radi očuvanja radnih mjesta i poticanja hrvatskoga gospodarstva
Dario Scannapieco
 Goran Mehkek/Cropix

Grupa Europske investicijske banke lani je u Hrvatskoj zabilježila rekordnu godinu: osigurala je 530 milijuna eura u obliku kredita, vlasničkog kapitala i jamstava. Pritom je Europska investicijska banka uložili 342,5 milijuna eura, a Europski investicijski fond, druga sastavnica grupacije, uložila je 187,9 milijuna eura, od čega 96 milijuna eura u obliku vlasničkog kapitala, 90,6 milijuna eura u jamstvima i 1,3 milijuna eura kroz uključivo financiranje.

Odgovarajući na gospodarsku krizu izazvanu pandemijom Covid-19, kazao je Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a zaduženog za poslove u Hrvatskoj, hrvatskim malim i srednjima poduzećima osigurana je ključna financijska potpora radi očuvanja radnih mjesta i poticanja hrvatskoga gospodarstva.

„Zajedno s našim partnerima otvorili smo nove izvore financiranja i pomogli u pokretanju prvih fondova rizičnog kapitala u Hrvatskoj. Tim aktivnostima modernizirana su hrvatska financijska tržišta i povećana je sposobnost domaćih financijskih institucija za poticanje gospodarskog oporavka i razvitka“, kazao je Scannapieco, predstavljajući rezultate Grupe EIB u Hrvatskoj. Dodao je kako EIB „s nestrpljenjem iščekuje“ daljnju suradnju s hrvatskom Vladom, kao i s privatnim i javnim sektorom kako bi se iskoristile prilike za ulaganja vrijedna više milijarda eura, a koje proizlaze iz programa oporavka od pandemije Covid-19 na cijelom prostoru EU-a, uz istodobnu provedbu inicijativa i programa djelovanja u području klime i održivog, kružnog gospodarstva. „Moramo se pobrinuti da Hrvatska iz tih projekata izvuče što veću korist, oporavi se i nastavi s održivim gospodarskim i društvenim razvitkom”, poručio je Scannapieco.

Kao odgovor na pandemiju, stoji u priopćenju grupacije, EIB je u lani za Hrvatsku izdvojio približno 180 milijuna eura, a s partnerima u zemlji Grupa surađuje na prenamjeni i proširenju postojećih kredita MSP-ovima i srednje kapitaliziranim poduzećima radi potpore najpogođenijim tvrtkama.

“U partnerstvu s hrvatskim financijskim institucijama razmatraju se novi poslovi kojima će se MSP-ovima i srednje kapitaliziranim poduzećima iz ključnih sektora hrvatskoga gospodarstva na raspolaganje staviti novi izvori sredstava”, navodi se. Ministar financija Zdravko Marić je podsjetio kako je 2020. godina bila vrlo izazovna za gospodarstvo, te da je Vlada, zajedno s partnerima iz EU-a i međunarodnim partnerima, reagirala žurno.

„Grupa EIB-a dala je znatan doprinos odgovoru na gospodarske posljedice pandemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj. Pružanjem potpore MSP-ovima i srednje kapitaliziranim poduzećima preko domaćih financijskih posrednika, EIB je pripomogao zadovoljenju trenutnih potreba za likvidnošću u razdoblju teškoća kakve se odavna ne pamte. Osim hitne potpore, pomoć je smjesta osigurana i za investicijske projekte koji su u tijeku kako bi se omogućio njihov nastavak“, objasnio je Marić. Budući da će povećana neizvjesnost biti prisutna i u predstojećem razdoblju, izrazio je zadovoljstvo što Grupa EIB-a pomaže u oporavku, kao i u ispunjavanju dugoročnih investicijskih potreba. Smatra da će banka EU-a „odigrat važnu ulogu u svladavanju budućih izazova u Hrvatskoj“.

U okviru šest poslova ugovorenih u 2020. radi potpore domaćim MSP-ovima, krediti EIB-a dosegli su 342,5 milijuna eura, a više od 70 posto tog iznosa, ili 245,5 milijuna eura, osigurano je u suradnji s HBOR-om, čime su na raspolaganje stavljeni novi izvori sredstava za MSP-ove i srednje kapitalizirana poduzeća. Preostalih 97 milijuna eura domaćim je poduzećima plasirano posredstvom hrvatskih poslovnih banaka. Zahvaljujući tim aktivnostima, od početka poslovanja u Hrvatskoj ukupna ulaganja EIB-a dosegla su 7,06 milijarda eura.

Kada je riječ o EIF-u, on nastavlja s potporom modernizaciji domaćeg financijskog tržišta i otvara novi izvor sredstava za hrvatska poduzeća. Kako startup tvrtke, tako i MSP-ovi i srednje kapitalizirana poduzeća, poručuju iz ove europske financijske grupacije, imat će koristi od novih fondova rizičnog kapitala pokrenutih zahvaljujući suradnji EIF-a i HBOR-a. Jedan od tih fondova, Prosperus Growth Fund, s radom je krenuo u 2020. Osim njega, postoje još dva fonda rizičnog kapitala s privatnom ponudom koje su EIF i HBOR potpomogli zajedničkim ulaganjem u visini od 70 milijuna eura. Time će se, kako se očekuje, na raspolaganje staviti do 205 milijuna eura za razvoj i rast MSP-ova i manjih srednje kapitaliziranih poduzeća.

EIF će upravljati ovim zajedničkim ulaganjem na temelju jamstava iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU-a). Riječ je o zajedničkoj inicijativi Europske komisije i EIB-a koja je pokrenuta kako bi se prevladao manjak ulaganja na prostoru Europske unije, a u proteklih šest godina EFSU je osigurao potporu za gotovo 1200 MSP-ova u Hrvatskoj. Tome je, navodi se u priopćenju, “očuvao približno 16 500 radnih mjesta i mobilizirao 771 milijun eura ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, računamo li prema metodologiji EIB-a”.

Savjetodavne službe EIB-a, pak, nastavile su s pružanjem tehničkih i financijskih savjeta javnim i privatnim partnerima u Hrvatskoj radi razvoja i provedbe održivih investicijskih projekata i privlačenja novih ulaganja u zemlju. U 2020. podršku su pružile za 15 projekata, uz ukupnu vrijednost ulaganja od 652 milijuna eura. Četiri projekta koje je potpomogao JASPERS, jedan od EIB-ovih savjetodavnih programa, a riječ je o obnovi željezničkog voznog parka, gospodarenju krutim otpadom, vodoopskrbi i odvodnji te e-školi, lani su dobila odobrenja EK-a u ukupnoj vrijednosti od 407 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:19