SPORNA KONCESIJA

Gradska plinara Zagreb Zagrepčane više neće opskrbljivati plinom?

HERA još nije donijela odluku tko će Zagrepčane opskrbljivati plinom iduće tri godine
 Zeljko Puhovski/Cropix

Iz čakovečkog Međimurja-plina u ponedjeljak nismo dobili potvrdu da su na natječaju državnog regulatora HERA-e dali bolju ponudu za opskrbu plinom u Zagrebu od Gradske plinare Zagreb-Opskrbe koja taj posao radi praktički od osnutka i temeljni joj je biznis.

- Postupak po javnom natječaju za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine je još uvijek u tijeku. Nakon predanih ponuda 24.05.2024., rok za donošenje Odluke o odabiru opskrbljivača plinom u obvezi javne usluge od strane HERA-e je 29.05.2024. - navela nam je Emina Barlović iz Međimurja-plina.

S druge strane, dnevnik 24sata objavio je, pozivajući se više izvora, da je spomenuti natječaj završen i da je Međimurje-plin dalo bolju ponudu od Gradske plinare Zagreb-Opskrbe. Isti izvor tvrdi da je Međimurje-plin nadmašio GPZO jer je dao jeftiniju ukupnu ponudu za jedan cent.

Iz zagrebačke gradske uprave, u čijem je vlasništvu GPZO, upućeni smo na HERA-u kao instituciju koja može davati informacije o spomenutome natječaju. U HERA-e nam je u ponedjeljak također poručeno da natječaj nije gotov i da će svi ponuditelji dobiti obavijest o ishodu natječaja, a zatim će odluke o tvrtkama koje će plinom u javnoj usluzi opskrbljivati 27 distribucijskih područja biti i javno objavljene.

Prema odredbama natječaja, ponuditelji će najkasnije 29.svibnja biti upoznati s odlukom regulatora koja će plinara opskrbljivati plinom koje područje. Kao glavni kriterij ocjenjivanja ponuda natječaj je označio veleprodajnu cijenu nabave plina, s tim da je najviša moguća cijena nabave ograničena na 1,05 cent za kilovatsat plina.

Najveće distribucijsko područje ospkrbe plinom u javnoj usluzi je grad Zagreb s oko 230 tisuća potrošača. Tvrdnje da je GPZO izgubio utrku za ospkrbu plinom u Zagrebu naslanjaju se na odluku HERA-e da se poništi prethodni natječaj za opskrbljivače plinom u javnoj usluzi iz ožujka ove godine na kojem je GPZO, također prema neslužbenim informacijama, dao skuplju ponudu od Međimurje-plina pa je natječaj poništen i raspisan novi.

Zagrebačkoj Gradskoj plinari Opskrbi postojeća koncesija za opskrbu plinom istječe 1.listopada ove godine, a novi koncesionar opskrbljivati će Zagrepčane plinom do listopada 2027..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 11:05